© AP

Gewezen filmproducent Harvey Weinstein is woensdag opnieuw voor de rechtbank in New York verschenen. De zitting kwam er nadat de hoogste rechtbank in New York vorige week besliste om Weinsteins veroordeling uit 2020 ongedaan te maken. Er wordt nu bekeken of het proces moet worden overgedaan.

Bron: BELGA

Vandaag om 21:14

De intussen 72-jarige Weinstein werd in maart 2020 tot een gevangenisstraf van 23 jaar veroordeeld voor meerdere gevallen van seksueel misbruik, waaronder verkrachting. Tientallen vrouwen hadden beschuldigingen geuit tegen Weinstein, die voor het uitbreken van het schandaal bekendstond als een van de machtigste figuren in Hollywood.

Maar de hoogste rechtbank in New York heeft die veroordeling vorige week ongedaan gemaakt. Tijdens zijn proces hebben namelijk ook vrouwen getuigd over feiten waarvoor de vroegere filmproducent niet was aangeklaagd. Volgens het hof waren dat “flagrante fouten”, die een eerlijk proces in de weg hebben gestaan. 

Er wordt nu dus bekeken of er een nieuw proces moet komen. Weinstein zal hoe dan ook niet vrijkomen, want hij werd in 2023 ook tot een gevangenisstraf van zestien jaar veroordeeld voor een verkrachtingszaak in Californië. 

Weinstein werd in een rolstoel de rechtzaal binnengereden. Hij droeg een pak en was vastgeketend aan de armleuning van zijn rolstoel.

De veroordeling van Weinstein in 2020 werd als een ‘historische gebeurtenis’ gezien. De onthullingen over het wangedrag van Weinstein vormden in 2017 het startschot voor de #MeToo-beweging.

LEES OOK. Veroordeling van Harvey Weinstein voor verkrachting ongeldig verklaard: “Flagrante fouten die eerlijk proces in de weg hebben gestaan”

© AP

© AP

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *