In een wereld waar de echo’s van de pandemie nog steeds door de gangen van onze samenleving galmen, heeft Harm Beertema, het voormalige PVV-Tweede Kamerlid en tegenwoordig politiek commentator, de moed gehad om te zeggen wat velen van ons al lang denken. De oorzaak van het afnemende vertrouwen in vaccinaties is niet ver te zoeken; het ligt bij de neerbuigende behandeling van coronasceptici door figuren zoals Marc van Ranst en Marion Koopmans.

Lid @_knaw @MarionKoopmans had de post van @DeSpeld ook NIET kunnen plaatsen. Maar er is iets bij haar en haar collega @vanranstmarc dat ze het niet kunnen laten om die piepeltjes voor wie zij geacht worden te werken uit te schelden, te provoceren en te pesten. Voer voor…

Marion Koopmans retweet een grap van De Speld. Ongevaccineerde kinderen kunnen de tyfus krijgen.
Dat u het even weet.

Marion Koopmans, lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), besloot onlangs een twijfelachtige “grap” van De Speld te retweeten, waarin gesuggereerd wordt dat ongevaccineerde kinderen “de tyfus kunnen krijgen”. Dit gebrek aan tact en empathie is niet alleen betreurenswaardig, maar ook onthullend. Beertema verwoordt het treffend op X: “Er is iets bij haar en haar collega Marc van Ranst dat ze het niet kunnen laten om die piepeltjes (Mensen red.) voor wie zij geacht worden te werken uit te schelden, te provoceren en te pesten.”

Het is inderdaad voer voor psychologen om te ontleden waarom twee vooraanstaande wetenschappers het nodig achten om op deze manier te communiceren. Maar de kern van de zaak is dat dergelijke acties het vertrouwen in onze wetenschappelijke instituties ondergraven. In tijden waarin de samenleving meer dan ooit afhankelijk is van de wetenschap voor leiding en duidelijkheid, is het onaanvaardbaar dat deze vertrouwensrelatie wordt geschaad door onbedachtzame opmerkingen en gebrek aan professionaliteit.

Het is verbijsterend hoe Koopmans en Van Ranst zich niet lijken te realiseren hoe hun gedrag het reeds broze vertrouwen in de wetenschap verder erodeert. In plaats van als voorbeelden van rationele en empathische communicatie te fungeren, lijken ze te kiezen voor een pad van verdeeldheid en minachting.

Beertema slaat de spijker op zijn kop: dit is meer dan een kwestie van slechte smaak of gebrek aan communicatieve vaardigheden. Dit is een symptoom van een dieper liggend probleem binnen onze academische en wetenschappelijke kringen, waar elitisme en zelfgenoegzaamheid de overhand lijken te nemen over de fundamentele verantwoordelijkheden van wetenschappers: het dienen van de samenleving en het bevorderen van kennis en begrip.

Bij DDS zijn we KLAAR met de politieke correctheid én met Woke. Wij staan pal voor ONZE vrijheid en voor ONZE cultuur. Maar dit betekent dat we JOUW STEUN nodig hebben om te overleven, want het kartel wil ons op alle mogelijke manieren slopen. Steun ons daarom! Doneer aan DDS via BackMe en help ons pal te staan voor ons land, voor onze waarden, voor onze cultuur, én tégen Woke en geïmporteerde gekkigheid!

Als we willen dat ons vertrouwen in de wetenschap hersteld wordt, dan is het tijd voor een radicale verandering in hoe onze ‘experts’ met het publiek communiceren. Het is tijd voor wetenschappers om terug te keren naar de basis: respect, empathie, en boven alles, een toewijding aan de waarheid en het algemeen welzijn. Laat de uitspraken van Beertema een wake-up call zijn voor allen die denken dat hun academische titel hen het recht geeft om neer te kijken op de bezorgdheden van het volk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *