© Sporza

Mathieu van der Poels triomftocht in Vlaanderen werd nog ontsierd door biergooiers, maar op 40 kilometer van de aankomst in Roubaix ging een petjesgooier met de aandacht lopen. Geen enkele wielerliefhebber wil er ook maar aan denken wat er kon gebeurd zijn als het ding in zijn wiel of ketting draaide. De rennersvakbond wil alvast een onderzoek.

Jan Claeys

Van der Poel was ongeveer 20 kilometer aan zijn indrukwekkende solo bezig. Nog een marathon van 42 kilometer te goed. Maar met al bijna 2 minuten voorsprong op de eerste achtervolgers leek dat een formaliteit. En toch kon het op strook 10 – 700 meter kasseien tussen Mérignies en Avelin – helemaal fout zijn gelopen. Een voorlopig nog onbekende vrouw gooide een petje richting fiets van de latere winnaar. Een bewuste actie om hem te saboteren? Of glipte het petje uit haar hand toen ze enthousiast begon te juichen? Het was zondagavond nog onduidelijk. Maar dat het onverstandig was: daar bestaat geen enkele twijfel over.

“Zie je dit? Onverlaat! Echt waar, dat zijn crapuleuze manieren”, zei commentator Karl Vannieuwkerke voor honderdduizenden televisiekijkers. “Je kunt enkel maar hopen dat die dikke lafaard geïdentificeerd wordt.” Wat later werd er opnieuw met bier naar Van der Poel gegooid. “Hij verdient geen tegenstand van langs de kant van de weg”, zei Vannieuwkerke daarover. “Het zijn enkelingen die de boel verpesten voor een fantastisch publiek.” Waarop zijn co-commentator José De Cauwer suggereerde “om ze eens 10.000 euro boete te geven of een maand in de gevangenis te steken”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Verontwaardiging

De nieuwe incidenten zorgden voor een stroom aan verontwaardiging en woede op sociale media. Zo had bekende prof Wouter Duyck dit te zeggen op X: “De vrouw die een petje in het wiel van Mathieu Van der Poel probeerde te gooien illustreert dat idioten ergens in de evolutie toch goed aangepast moeten geweest zijn aan hun omgeving.”

Jonas Rickaert, ploeggenooit van Van der Poel, vroeg in zijn Instagramverhaal wie de vrouw kende. En dat wil ook de wielrennersvakbond CPA weten. Hun voorzitter Adam Hansen, ex-renner bij het Belgische Lotto, liet weten actie te willen ondernemen tegen de mensen die nieuwe feiten pleegden. “Net zoals we na de Ronde Van Vlaanderen hebben gedaan.”

Bent u de dame in kwestie en wil u uw verhaal doen? Of kent u deze dame? Stuur een mailtje naar jan.claeys@nieuwsblad.be.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *