In een tijd waarin de vacatureborden uitpuilen van de kansen, zit een schokkend aantal jongeren uit Generatie Z werkloos thuis. Hun mantra? Liever lui dan moe, met een neus zo hoog dat ze zouden verdrinken in een zachte regen. De arbeidsmarkt schreeuwt om werknemers, maar deze klaaggeneratie lijkt niets minder dan de rode loper uitgerold te willen hebben voordat ze überhaupt overwegen hun handen vuil te maken.
Recente cijfers van het UWV schetsen een somber beeld: jeugdwerkloosheid stijgt naar bijna 9 procent, een toename die niet alleen te wijten is aan de haperende Nederlandse economie. Het is een generatie van prinsen en prinsessen, zo verwend en over het paard getild, dat het idee van werken voor hen gelijkstaat aan een onrecht. “Werk zat,” zegt men. Maar niet voor hen, de generatie die verleid is door de illusie dat alles hen op een zilveren schaal aangeboden moet worden.

Hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen en Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie en -advies, wijzen in de Telegraaf op een zorgwekkende trend. Het zijn niet enkel de economische tegenwinden die deze jeugdwerkloosheid aanwakkeren. Het is ook de veeleisendheid van Generatie Z, een cohort dat, ondanks de talloze kansen, kiest voor een bestaan van comfortabel nietsdoen, gesubsidieerd door de staat en de hardwerkende burger.

Hoe lang tolereren we nog deze houding? Hoe lang blijven we de excessen van een generatie ondersteunen die gelooft dat de wereld hen iets verschuldigd is? De ironie wil dat deze jongeren opgevoed zijn met het idee dat ze alles kunnen zijn wat ze willen, om vervolgens te besluiten dat wat ze willen, is om niets te zijn.

Misschien wordt het tijd dat we stoppen met het pamperen van deze jongvolwassenen en hen confronteren met de realiteit: de wereld owes je niets. Het leven is geen Instagram-feed vol hoogtepunten, maar een aaneenschakeling van kansen en uitdagingen die je met beide handen moet aangrijpen.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) DDS en EerlijkEten zijn een ontzettend belangrijke PETITIE begonnen. Waarom? Om ervoor te zorgen dat producenten duidelijk moeten maken op etiketten dat er INSECTEN in hun voedselproducten zitten als dat het geval is. Want momenteel is dat NIET zo. Walgelijk! Je kunt dus per ongeluk meelwormen en andere viezigheden naar binnen werken. Teken onze petitie voor Betrouwbaar Voedsel.

Laten we hopen dat Generatie Z de memo ontvangt voordat het te laat is. Het arbeidsethos van vroegere generaties, die bouwden aan de welvaart waar deze jongeren vandaag van profiteren, moet weer de norm worden. Tot die tijd blijft de kloof tussen de dromers en de doeners alleen maar groeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *