Geert Wilders (met handen voor het gezicht) en Frans Timmermans (rechts).© AP

Volgens PVV-leider Geert Wilders zet GroenLinks-PvdA-boegbeeld Frans Timmermans aan tot geweld. Timmermans verwerpt die suggestie.

Vandaag om 11:48

“Mensen, onze taak is helder. We zullen niets nalaten om te voorkomen dat Wilders in dit land aan de macht komt”, verklaarde Frans Timmermans zaterdag op het congres van GroenLinks-PVDA. Wilders, die in november de verkiezingen won, probeert nog steeds om een regering op de been te brengen.

Die uitspraak van Timmermans schoot bij PVV-leider Geert Wilders in het verkeerde keelgat. Op X, het voormalige Twitter, interpreteert Wilders dat als een oproep tot geweld. “Niets nalaten? Niets? Dus ook geen geweld?”, schrijft hij. “Ik ga aangifte doen.”

Hij roept zijn volgers ook op om hetzelfde te doen. “Ga de komende dagen allemaal aangifte doen tegen Frans Timmermans bij de politie in je eigen gemeente om de haat van links te stoppen”, schrijft Wilders. “Help mij een einde te maken aan deze levensgevaarlijke links ophitserij, ze hebben niets geleerd van de moord op Pim Fortuyn.” Die Nederlandse politicus werd in 2002 negen dagen voor de verkiezingen vermoord door een milieu-activist.

Verspreking?

Mogelijk ging het om een verspreking van Timmermans. In de tekst die hij vooraf aan journalisten bezorgde, stond “niet nalaten” in plaats van “niets nalaten”, schrijven Nederlandse media.

Timmermans verduidelijkt in een verklaring dat hij niet tot geweld oproept. “Mijn middelen zijn altijd parlementair en niets anders. Iedere andere suggestie werp ik verre van me.” Op de aangifte van Wilders reageert hij laconiek. “Dit doet Wilders altijd als hij kritiek krijgt. Dan slaat hij wild om zich heen.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *