© Rob Engelaar

Omdat de toestand rond de vogelgriep de laatste maanden gunstig is geëvolueerd, is het vanaf zaterdag voor professionele houders en geregistreerde hobbyhouders niet langer verplicht om hun pluimvee en vogels op te hokken. Dat heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) vrijdag gemeld.

Bron: BELGA

In 2024 is nog geen enkele besmetting met vogelgriep vastgesteld in België. Twee weken gelden werd ons land al officieel vrij verklaard van de vogelgriep door de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (WOAH).

Vanaf zaterdag worden ook de resterende maatregelen versoepeld. Zo is het niet langer verplicht voor professionele houders en geregistreerde hobbyhouders om hun pluimvee en vogels op te hokken. Voor particulieren gold geen ophokplicht.

LEES OOK. Vogelgriepvirus springt nu ook van koe naar mens, en dat maakt wetenschappers ongerust

Het is ook niet langer verplicht om pluimvee en vogels binnen of onder netten drinken te geven. Voor het voederen blijft die verplichting wel van kracht. Het is ook niet meer verboden om onbehandeld oppervlaktewater te gebruiken. Het verhoogde toezicht bij commerciële pluimveebedrijven en de huidige maatregelen rond het uitladen van slachtkippen blijven wel behouden.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *