Het Belgische federaal parket heeft een onderzoek geopend naar Russische inmenging in Europees Parlement. Dat heeft premier Alexander De Croo gezegd, tijdens een stand van zaken over het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.

Bron: BELGA

Vandaag om 11:14

Eind maart raakte bekend dat de Tsjechische inlichtingendiensten op het bestaan van een netwerk waren gebotst dat door Rusland gefinancierd werd, en dat via de nieuwswebsite Voice of Europe pro-Russische propaganda over Oekraïne verspreidde.

Dat is dezelfde website waaraan ook Filip Dewinter en zijn Vlaams Belang-partijgenoot Filip Brusselmans een interview hebben gegeven. Europese parlementsleden zouden daarbij benaderd, maar ook betaald zijn voor de promotie van Russische propaganda.

De feiten zijn ook in ons land strafbaar, omdat de inmenging plaatsvond op Belgische bodem. Een nieuwe nationale wet die deze week van kracht werd, richt zich expliciet op inmenging. Het Belgische federaal parket is dan ook een onderzoek gestart, aldus De Croo. De Belgische inlichtingendiensten hebben het bestaan van dat netwerk, met activiteiten in verschillende Europese landen en in België, inmiddels bevestigd.

Europese aanpak

De Croo pleit meteen ook voor een aanpak op Europees en op nationaal niveau. “We hebben meer instrumenten nodig om Russische propaganda en desinformatie te bestrijden”, klinkt het. België heeft Eurojust daarom gevraagd om samen te komen, en deze zaak dringend te bespreken.

De Croo zegt ook te willen onderzoeken of het mandaat van het Europees openbaar ministerie en Europees Bureau voor fraudebestrijding OLAF een vervolging van deze Russische dreiging toelaat. “Als dat niet het geval is, moeten we deze mandaten verruimen.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *