Terwijl Vattenfall en Essent hun zakken vullen, bereiden zij zich voor om de gewone Nederlander die heeft geïnvesteerd in zonnepanelen opnieuw te belasten. Na Eneco‘s aankondiging om terugleverkosten in te voeren, volgen deze energiereuzen nu hetzelfde winstzuchtige pad schrijft het AD. Het is duidelijk: de energiecorporaties hebben een nieuwe melkkoe gevonden in de rug van duurzame consumenten.

De hypocrisie is stuitend. Energiemaatschappijen zoals Vattenfall zien hun winsten exploderen — met een stijging van 43% tot een duizelingwekkende 1,45 miljard euro in de eerste drie maanden van dit jaar — en toch voelen zij de behoefte om extra geld uit de zakken van zonnepaneelbezitters te kloppen. Het excuus? Een ‘eerlijke verdeling’ van kosten. Alsof hun miljardenwinsten nog niet eerlijk genoeg verdeeld zijn onder hun aandeelhouders!

Het argument dat de terugleverkosten nodig zijn om de kosten van zonnestroom eerlijk te verdelen, is een klap in het gezicht van elke Nederlander die uit milieuoverwegingen heeft gekozen voor zonnepanelen. Deze consumenten namen de verantwoordelijkheid om te investeren in duurzaamheid, maar worden nu gestraft met extra kosten omdat ze minder afhankelijk zijn van het reguliere net. Dit terwijl de bedrijven die deze kosten opleggen zwemmen in de winst.

De ironie wil dat de stroom die in de zomer wordt opgewekt, wanneer er een overschot is dankzij zonne-energie, goedkoop is, maar in de winter, wanneer de vraag hoog is en de productie laag, de prijzen voor dezelfde consumenten de pan uit rijzen. Nu vinden de energiebedrijven het blijkbaar nodig om de salderingsregeling, die enigszins tegemoetkwam aan deze oneerlijkheid, te ondermijnen door extra kosten in te voeren voor het terugleveren van stroom.

Laten we duidelijk zijn: dit is geen poging om kosten eerlijk te verdelen. Dit is een poging om de winsten te maximaliseren ten koste van de consument. Het is schandalig dat energiebedrijven die al astronomische winsten maken, hun financiële lasten willen afwentelen op de gewone burger die probeert bij te dragen aan een beter milieu.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met de oorlog van de overheid tegen onze BOEREN. Jij ook? Steun het geweldige initiatief van EerlijkEten, FVD, De Dagelijkse Standaard en onze eigen trotse Nederlandse boeren dan! Bestel een mooie Box met het beste vlees, met de lekkerste groente, fruit en aardappelen van EerlijkEten en krijg al die fantastische producten DIRECT van het land van de Nederlandse boer. Geen tussenmensen er tussen in. Geen supermarkten. Geen toegevoegde hormonen. En vooral geen waardeloze vaccins die het vlees feitelijk vergiftigen! Schrijf je VANDAAG nog in!

Toezichthouder ACM moet hier ingrijpen. Het is onaanvaardbaar dat de energiereuzen, die al profiteren van elke mogelijke subsidie en belastingvoordeel, ook nog eens hun meest verantwoordelijke klanten gaan belasten met extra kosten. Dit beleid moet niet alleen herzien worden, het moet volledig van tafel. De Nederlander verdient beter dan te worden uitgemolken door de hebzucht van energiegiganten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *