© Photothek via Getty Images

Ook afgelopen jaar ging er weer enorm veel regenwoud verloren. Gemiddeld gingen elke minuut tien voetbalvelden aan tropisch woud (soms letterlijk) in rook op. Dat becijferde Global Forest Watch.

Gisteren om 21:25

In totaal zou er in 2023 wereldwijd zo’n 9,1 miljoen hectare aan tropisch bos verloren zijn gegaan. Een klein beetje minder dan het jaar ervoor, maar nog steeds een immense oppervlakte. Om het een beetje bevattelijk te maken: dat komt overeen met een gebied zo groot als Zwitserland. Het verlies heeft vooral te maken met grote bosbranden in Canada en de uitbreiding van landbouwgebied elders. Tijdens de klimaattop in Glasgow werd in 2021 de ambitie uitgesproken om het bosverlies tegen 2030 definitief een halt toe te roepen, maar dat lijkt op deze manier erg moeilijk te worden.

Toch zijn er ook hoopgevende signalen terug te vinden in het rapport van Global Forest Watch. Brazilië en Colombia, twee landen met een gigantische oppervlakte aan woud, zijn erin geslaagd het verlies drastisch te verminderen. Het gaat respectievelijk om een vermindering van 36 en 49 procent ten opzichte van het jaar voordien. De strenge politiek van presidenten Lula da Silva (Brazilië) en Gustavo Petro Urrego (Colombia) lijkt te lonen. (GLI)

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *