Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) heeft zondag melding gemaakt van droneaanvallen op de door Rusland bezette kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne. De nucleaire veiligheid kwam niet in het gevaar, maar toch is er sprake van “een ernstig incident”.

Bron: BELGA

Vandaag om 22:43

Bij de droneaanvallen zou het beschermend omhulsel van de zesde reactor drie keer geraakt zijn, aldus IAEA-chef Rafael Grossi. “Het is een ernstig incident dat de integriteit van het omhulsel van de reactor zou kunnen schenden”, waarschuwde het atoomagentschap, dat permanent ter plaatse is met een team van waarnemers. 

Volgens Grossi was het de eerste keer dat de centrale rechtstreeks werd geraakt sinds november 2022. “Dit mag niet gebeuren. Niemand kan enig militair of politiek voordeel halen uit aanvallen op nucleaire faciliteiten”, schreef hij op X. 

Op Telegram meldde de Russische directie van de centrale dat het Oekraïense leger achter de aanval zit. Er werd echter geen gevaarlijke schade gemeld. De stralingsniveaus in en rond de grootste kerncentrale van Europa waren conform de norm.

De kerncentrale in het zuiden van Oekraïne werd in het voorjaar van 2022 bezet door Russische troepen. De zes reactoren liggen stil, maar moeten nog worden gekoeld.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *