De ene meent er 93 te hebben geteld, de andere ziet er nog eentje meer. Twee gerenommeerde historici zijn het oneens over het aantal penissen dat te zien is op het wereldberoemde tapijt van Bayeux. Is het een dolk of is het een penis? Dat is de twist tussen deze middeleeuwenexperts. Een discussie die al zes jaar duurt en nog steeds niet is opgelost.
Oxford-professor George Garnett trok destijds wereldwijde aandacht met zijn ontdekking van maar liefst 93 penissen op het tapijt. Hij beweert dat er 88 penissen van paarden te zien zijn en dat de overige vijf toebehoren aan menselijke figuren. Een opmerkelijke vondst, maar historicus Christopher Monk denkt er anders over.
Monk, ook wel bekend als “de middeleeuwse monnik”, beweert dat hij een 94ste penis heeft ontdekt onder een afbeelding van een rennende man. Garnett is ervan overtuigd dat het om de schede van een zwaard of een dolk gaat, terwijl Monk volhoudt dat het om mannelijke genitaliën gaat. “De details zijn anatomisch gezien verrassend rijk”, aldus Monk.
De discussie draait om een zwart stuk onder de tuniek van de rechtse man op het tapijt. Is het een dolk of is het een penis? Een mysterie dat nog steeds niet is opgelost. Beide historici benadrukken dat hun werk verre van onzinnig is en dat het draait om het begrijpen van de middeleeuwse geesten. Het is een poging om commentaar te leveren op de Normandische verovering, zij het in codetaal.
Garnett gelooft dat de ontwerper van het tapijt een hoge opleiding heeft genoten en literaire toespelingen heeft gebruikt om het standaardverhaal over de verovering te ondermijnen. Hij benadrukt dat grootte wel degelijk van belang was bij het tapijt. De twee leiders van de slag, Harold II en Willem de Veroveraar, worden afgebeeld op paarden met opvallend grotere penissen. “Willems paard is verreweg het grootst geschapen. En dat is geen toeval”, aldus Garnett.
De nieuwe theorie van Monk wordt door presentator David Musgrove omschreven als “fascinerend”. Het tapijt van Bayeux blijft een veelgelaagd artefact dat zorgvuldige studie beloont. Bijna een millennium na het borduren ervan blijft het een wonderlijk raadsel.
Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20250425_93059468
.

Laat een reactie achter