© AFP

Gordana Siljanovska-Davkova, de eerste vrouwelijke president van Noord-Macedonië, heeft zondag bij haar eedaflegging geweigerd om de nieuwe officiële naam van haar land uit te spreken.

Bron: BELGA

Gisteren om 17:25

“Ik verklaar dat ik de functie van president van Macedonië plichtsgetrouw en verantwoordelijk zal vervullen, dat ik de grondwet en de wetten zal respecteren en de soevereiniteit, territoriale integriteit en onafhankelijkheid van Macedonië zal beschermen”, zo verklaarde Siljanovska-Davkova tijdens de ceremonie. 

In de officiële tekst staat wel degelijk de grondwettelijke naam van Noord-Macedonië. Dat is ook de naam die in 2018 was overeengekomen met Griekenland. Skopje aanvaardde toen om de geografische aanduiding “Noord-” toe te voegen aan Macedonië om een einde te maken aan een geschil met het buurland, dat de toetreding van het land tot de Navo en de EU blokkeerde. 

De rechts-nationalistische partij VMRO-DMPNE in Noord-Macedonië was tegen dat akkoord en heeft de naamswijziging nooit echt verteerd. Siljanovska-Davkova was kandidate van de partij. Ze haalde het op 8 mei in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen met 65 procent van het uittredende staatshoofd, de sociaaldemocraat Stevo Pendarovski.

Siljanovska-Davkova, een gepensioneerde professor die zaterdag haar 71ste verjaardag vierde, verzekerde dat ze president “van alle burgers” zal zijn en lanceerde een oproep tot “eenheid” in het land. 

VMRO-DMPNE won ook de parlementsverkiezingen. De politieke zege van de rechtse oppositie doet vrezen voor een heropleving van de spanningen met Griekenland, maar ook met Bulgarije, dat ook zijn eigen voorwaarden stelt in het kader van de toetredingsonderhandelingen van Noord-Macedonië tot de EU.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *