© AP

De Deense koning Frederik heeft ontzet gereageerd op de verwoestende brand in het voormalig beursgebouw van Kopenhagen. “We werden wakker met een triest aanzicht”, schrijft hij op sociale media. “Een belangrijk deel van ons architecturaal erfgoed staat in brand.”

Bron: BELGA

Vandaag om 13:12

De koning noemt het gebouw Børsen een belangrijk herkenningspunt voor Kopenhagen. “Tot vandaag zagen wij het historische gebouw als een prachtig symbool van onze hoofdstad en een gebouw waar wij als land trots op waren.”

Frederik en zijn vrouw koningin Mary bedanken in het bericht ook alle mensen die ervoor hebben gezorgd dat er geen gewonden zijn gevallen. Ook bedankt hij de mensen die zich hebben ingezet om zo veel mogelijk kunstwerken die in het gebouw aanwezig waren te redden.

De 84ste verjaardag van koningin Margrethe, de moeder van Frederik, wordt dinsdag soberder gevierd dan gepland. Het muziekkorps van de koninklijke lijfwacht zou rond het middaguur op paleis Fredensborg spelen, maar dat optreden is geannuleerd. Een woordvoerder van het hof zei aan Deense media dat de festiviteiten door de brand niet doorgaan. Margrethe deed in januari afstand van de Deense troon. Ze voert wel nog steeds de titel koningin.

Koning Frederik en voormalige koningin Margrethe.© via REUTERS

Dinsdagochtend brak een grote brand uit in het historisch beursgebouw in het centrum van Kopenhagen. De toren stortte kort daarna in. Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen. Meerdere straten en het gebied rond het gebouw zijn afgezet.

De oorzaak van de brand is nog onbekend. Het gebouw dat dateert uit 1625, wordt momenteel gerenoveerd en staat daarom in de steigers. Het huisvest niet langer de Deense beurs, maar het hoofdkantoor van de Kamer van Koophandel. De oude beurs herbergt bovendien een grote kunstcollectie.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *