Frans Timmermans spreekt zich uit over opkomend antisemitisme. Dat is vooral de schuld van rechts, aldus de leider van GroenLinks-PvdA.

Frans Timmermans rijgt de clichés aaneen

In Vrij Nederland mag Frans Timmermans meer dan 3.000 woorden besteden aan de toename van Jodenhaat in Nederland. “Antisemitisme is de kanarie in de kolenmijn,” schrijft de politicus. “Het is een graadmeter voor hoe het gesteld is met de tolerantie in de samenleving.” Zo staat het essay vol met gemeenplaatsen, clichés en plichtmatige nuancering. Timmermans lijkt wel AI gebruikt te hebben, zo flets is het proza en zo onorigineel zijn de ideeën.

Antisemitisme is vooral slecht vanwege de verrechtsing

“Het is onze taak om een weg uit deze situatie te vinden,” stelt Timmermans. Zodat Joden ongehinderd over straat kunnen? Nee: “…zodat dit conflict niet nog verder bijdraagt aan de groei van rechts-extremisme.” Jodenhaat is vooral problematisch omdat het de tegenstanders van Frans Timmermans in de kaart speelt en zijn eigen politieke succes bedreigt.

Slappe reactie van links op Hamas

Het is cynisch, maar de machiavellist Timmermans ziet goed dat de Hamasterreur jegens Israël rechtse partijen in de kaart speelt. De Hamashaat en de slappe reactie van links daarop openden de ogen van heel wat kiezers, die op 22 november hun stem uitbrachten op Geert Wilders, de enige politieke leider in Nederland die consistent islamkritisch is.

George Soros

Timmermans schuwt de desinformatie niet om rechtse mensen weg te zetten als antisemieten. Zo ageert hij tegen een toespraak van Viktor Orbán uit 2018: “We bevechten een vijand die anders is dan wij. (..) Hij gelooft niet in werken, maar speculeert met geld. Hij heeft geen eigen thuisland, maar meent dat hij eigenaar is van de hele wereld.” Dit zou zuiver antisemitisme zijn, meent Timmermans, want het doelwit van Orbán is “de Joodse zakenman George Soros”.

Orbán noemt nergens Joodse komaf van Soros

Wie de Orbán-speech leest komt George Soros tegen, maar dan puur als uitdrager van een links-globalistische agenda. Orbán laakt het financieren van politieke oppositie door Soros. Nergens noemt de Hongaarse premier de Joodse komaf van de miljardair, op wiens kosten hij overigens in het Verenigd Koninkrijk studeerde.

Nergens noemt Timmermans de islam

Timmermans gebruikt leugens om het spook van ‘rechts antisemitisme’ op te blazen. Wie ook maar een beetje realiteitszin heeft, weet dat Joden vooral bedreigd worden door de islam. En dat de toename van antisemitisch geweld een direct gevolg is van de toename van islamitische immigratie. Toch komt het woord “islam” komt in het Timmermans-essay welgeteld 0 keer voor.

Timmermans geeft alleen voorbeeld waarin moslims positieve rol spelen

Als voorbeeld van antisemitisch geweld noemt hij alleen het geweld tegen een rabbijn, “waarna twee Marokkaans-Nederlandse vrouwen hem gelukkig te hulp schoten.” Waarom noemt Timmermans wel de afkomst van deze helpers in nood, maar niet de afkomst van de daders? Moeten we maar geloven dat een PVV-stemmer de rabbijn sloeg?

Timmermans verspreidt haat jegens de katholieke Kerk

Zo zwijgzaam als Timmermans is over de islam, zo spraakzaam is hij over “eeuwen Europese geschiedenis” waarin de uitsluiting van Joden “een vast onderdeel” is. De zelfverklaarde katholiek Timmermans geeft de katholieke Kerk ervan langs, vanwege het bidden voor de bekering van Joden.

De paus beschermde de Joden

Met geen woord spreekt Timmermans over hoe de Kerk in de middeleeuwen juist Joden beschermde tegen de pogroms. Evenmin over het redden van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog door paus Pius XII, een heldhaftige rol die de opperrabijn van Rome deed bekeren tot de katholieke Kerk.

Waarom blijft islamitische Jodenhaat onbenoemd?

Geen woord wijdt Timmermans aan de ontstellende Jodenhaat in de islamitische wereld, die voortvloeit uit de Koran: “Zij die dan ongelovigen zijn voor hen worden klederen van vuur uitgesneden terwijl boven hun hoofden het hellekooksel wordt uitgegoten waardoor gesmolten wordt wat in hun buiken is en ook hun huiden” (soera 22:19-20). Mohammed zelf liet na een belegering alle Joodse mannen afslachten en de vrouwen en kinderen als slaaf afvoeren.

Migratiecritici zijn de nieuwe nazi’s

In het universum van Frans Timmermans zijn moslims niet daders maar slachtoffers. Schaamteloos vergelijkt hij de Marokkanen met de Joden van toen, die ook hun paspoorten klaarlegden om te vluchten. De insinuatie van Timmermans is dat de migratiecritici de nazi’s van vandaag zijn. Wie is er nu haat aan het zaaien?
Dit artikel verscheen eerst op de website Cultuur onder Vuur van de stichting Civitas Christiana en is geschreven door Alexander de Wit. We hebben het artikel overgenomen met toestemming van de stichting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *