Archiefbeeld© AFP

China heeft aangekondigd dat het zondag “gevechtspatrouilles” gaat uitvoeren in de betwiste Zuid-Chinese Zee. Niet toevallig vinden er op dezelfde dag gezamenlijke manoeuvres plaats van de Filipijnen, de VS, Japan en Australië.

Bron: BELGA

Vandaag om 07:12

“Op 7 april organiseert het zuidelijk commando van het Chinese Volksbevrijdingsleger gezamenlijke gevechtspatrouilles ter zee en in de lucht in de Zuid-Chinese Zee”, aldus het leger in een verklaring. “Alle militaire activiteiten die de situatie in de Zuid-Chinese Zee verstoren en brandhaarden creëren zijn onder controle.” Er werden verder geen details gegeven over de exacte aard en locatie van de Chinese manoeuvres. 

Zaterdag kondigden de Filipijnen, de VS, Japan en Australië aan dat ze zondag gezamenlijke marine- en luchtoefeningen zouden houden in de exclusieve economische zone van de Filipijnen. In een gezamenlijke verklaring benadrukten de landen dat dit de “collectieve toewijding” aantoont van de bondgenoten “ter ondersteuning van een vrije en open Indo-Pacifische regio”. 

De marineoefeningen komen na verschillende botsingen tussen Chinese en Filipijnse schepen in de buurt van Filipijnse eilanden in de afgelopen maanden. China claimt vrijwel de hele Zuid-Chinese Zee, inclusief wateren en eilanden dicht bij de kusten van aangrenzende landen, ondanks een uitspraak van het internationale gerechtshof in 2016.

China hoopt “partner, geen tegenstander” van VS te zijn

De Chinese premier Lia Qiang heeft zondag dan weer wel gezegd dat hij hoopte dat de Verenigde Staten en China “partners, geen tegenstanders” zouden kunnen zijn. Qiang deed die uitspraak in de marge van een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

Aan het begin van de bilaterale ontmoeting wees Li erop dat Chinese internetgebruikers het bezoek van Yellen op de voet hadden gevolgd sinds haar aankomst in de zuidelijke stad Guangzhou deze week. Dat was volgens hem een teken van “de verwachting en de hoop dat de relatie tussen China en de VS zal verbeteren”. De Amerikaanse minister vertelde haar Chinese collega dat deze relatie alleen kan verbeteren door directe en openhartige communicatie. 

Het bezoek van Yellen aan China, haar tweede in een jaar, komt op een moment dat de VS en China overhoopliggen over een aantal kwesties, waaronder de toegang tot geavanceerde technologieën, de toekomst van Taiwan, en TikTok. 

In Guangzhou voerde de minister van Financiën gesprekken met de Chinese vicepremier He Lifeng. De VS en China kwamen overeen om “intensieve gesprekken te voeren over evenwichtige groei”, aldus het Amerikaanse ministerie van Financiën in een verklaring.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *