Carla (57) werd tussen haar elfde en veertiende misbruikt door de priester uit haar dorp. Na de Canvas-reeks Godvergeten waarin verschillende slachtoffers getuigden over hoe ze als kind door een katholieke priester of pater misbruikt werden, vond ze de moed om zelf ook naar het meldpunt voor seksueel misbruik in de Kerk te stappen. “Het gebeurde tijdens de catechese voor mijn plechtige communie en vormsel, ongeveer één keer per maand”, doet ze haar relaas. “Ik hoorde later dat die man nog slachtoffers maakte, maar wie dat zijn, weet ik niet.”

Dading net ondertekend

Dinsdagavond ontdekte ze hoe diezelfde priester samen met twee andere daders van seksueel misbruik nu op de kieslijst staat voor de priesterraad van het aartsbisdom Mechelen-Brussel, een adviesorgaan dat aartsbisschop Luc Terlinden bijstaat. Bij diezelfde Terlinden zat ze een week eerder nog aan tafel over het misbruik. “Ik heb het nieuws over die kieslijst moeten vernemen via een journalist”, vertelt ze. “Schandalig. Om te kotsen. Ik zag Terlinden vorige donderdag, hij ondertekende toen mijn dading (het contract waarin de financiële vergoeding voor het misbruik wordt vastgelegd, red.) en excuseerde zich. Nu zou diezelfde man voor wie hij zich verontschuldigde, hem mogen adviseren als hij verkozen wordt in de priesterraad? Het is het zoveelste drama. Onbegrijpelijk.”

“Ik zag Terlinden vorige donderdag, nu zou diezelfde man voor wie hij zich verontschuldigde, hem mogen adviseren als hij verkozen wordt in de priesterraad?”

Carla Gilis

Slachtoffer misbruik binnen de Kerk

Volgens Geert De Kerpel, woordvoerder van aartsbisschop Terlinden, is er “een grove fout gebeurd”. “Die lijsten zijn een heel administratieve aangelegenheid, alle priesters van Vlaams-Brabant staan er automatisch op. De persoon die de lijsten uitstuurt, weet niet voor wie er een dading werd afgesloten, dat is in principe een heel discrete privéaangelegenheid. Maar daar had een tussenschakel moeten zitten die dat wel weet. Die had de namen kunnen overlopen om duidelijk te maken dat die of die daar niet mag opstaan. De bisschop kreeg die lijst niet te zien, anders had hij die namen onmiddellijk aangeduid en geschrapt.” Carla heeft er weinig begrip voor. “Als ik zulke belangrijke documenten moet doorsturen, dan wordt dat ook grondig gecheckt door mijn baas. Het is onaanvaardbaar dat dit kon gebeuren.”

Geert De Kerpel laat weten dat ze bereid zijn om contact te nemen met haar. In een persbericht biedt aartsbisschop Luc Terlinden ook zijn excuses aan en laat hij weten dat er passende maatregelen zullen volgen. (Lees verder onder de foto)

Aartsbisschop Luc Terlinden biedt in een persbericht zijn excuses aan.© BELGA

Op de vraag of Carla bereid is om opnieuw in gesprek te gaan met Luc Terlinden, antwoordt ze “ik denk het niet”. Of hij ontslag moet nemen zoals priester Rik Devillé vraagt? “Dat heeft geen zin, vrees ik. Na Godvergeten hadden we de hoop dat er eindelijk opgetreden zou worden, maar uiteindelijk blijkt dat er niets veranderd is. Ik heb het gevoel dat we weer in Operatie Kelk zijn beland, een doofpotoperatie. Die onderzoekscommissie heeft ook al niets opgeleverd. Ik weet echt niet meer wat er moet gebeuren. Sven Pichal zat drie maanden in de gevangenis en staat nog steeds onder elektronisch toezicht voor het verspreiden van kinderporno. Die priesters mochten tieners zomaar misbruiken zonder gevolgen… Daar kan ik echt niet bij.”

Geen empathie

“Dat misbruik tekende mijn leven volledig. Een relatie is daardoor altijd moeilijk geweest. Fysiek is het idee alleen al zo afstotelijk door wat ik meegemaakt heb. Maar ook mentaal, ik heb een enorme bindingsangst. Ondertussen ben ik al vijftien jaar alleen. Na het zien van Godvergeten herkende ik mij in veel van de getuigenissen. Gesterkt daardoor ben ik eind vorig jaar naar het meldpunt voor seksueel misbruik in de Kerk gestapt om mij te laten erkennen als slachtoffer.”

Ze hoopte zo stilaan het verhaal te kunnen afsluiten, maar met wat er nu gebeurde, is dat voor haar een stuk moeilijker. “Waarom heb ik hen dan mijn verhaal toevertrouwd? Is er nu echt niemand binnen dat aartsbisdom die dit serieus opneemt, die een beetje empathie toont voor de slachtoffers? Die mannen hebben echt geen enkel idee wat wij hebben meegemaakt. Dat heeft niemand, maar zij nog het minste.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *