Foto: Pexels/Engin Akyurt

Help anderen door deze informatie met iederen die je kent op je social netwerk te delen!

Het Comité Orgaandonatie Alert wijst de Raad van State in een brief op de problematiek rond orgaandonatie.

Meer dan 50 procent van de orgaandonoren bestaat uit patiënten waarbij de dood mag worden vastgesteld nadat er vijf minuten geen bloedcirculatie is geconstateerd.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/04/brief-aan-raad-van-state-over-orgaandonatie-is-er-mogelijk-sprake-van-moord-1.png

Nergens in de voorlichting wordt de burger erop gewezen dat bij deze patiënten na binnenkomst in de operatiekamer de circulatie mechanisch wordt hersteld. Burgers worden niet gewezen op de risico’s die deze procedure met zich meebrengt.

Terechte zorg

Op een vooraf afgesproken moment wordt door een arts de patiënt afgesloten van de beademing met het doel het leven van de patiënt te beëindigen. Nadat de bloedcirculatie is gestopt wordt vijf minuten gewacht en wordt vervolgens de dood vastgesteld.

In Zwitserland wacht men 10 minuten, in Italië 20 minuten. Duitse artsen vinden dat deze methode niet kan worden toegestaan omdat de hersenen van de donor niet de kans krijgen af te sterven. Tevens vinden zij dat de donor aan risicovol handelen wordt onderworpen door het opstarten van de circulatie.

Deze zorg blijkt terecht te zijn. Er bestaat een rapportage over een vrouw die weer zelfstandig begon te ademen of bij wie mogelijk nooit sprake is geweest van circulatiestilstand.

Roept vragen op over de legaliteit

Eurotransplant, die zorgt voor verdeling van organen over een groot deel van Europa, mag om die reden geen organen leveren aan Duitsland die op die manier zijn verworven. Maar ook aan Kroatië en Hongarije mogen deze organen niet worden geleverd.

Er is op dit moment in ons land één uitzondering bij het herstellen van de circulatie en dat is als door deze donoren het hart wordt gedoneerd. Dan wordt de circulatie niet hersteld, maar wordt bij binnenkomst in de operatiekamer direct begonnen met drainage van bloed uit het lichaam en ligt het hart van de donor binnen 20 minuten kloppend in een speciale transportbox om naar een nieuwe eigenaar te gaan.

Het vaststellen van deze laatste dood is in een op de wet gebaseerd protocol geregeld, het daaraan voorafgaande handelen niet en dat roept vragen op over de legaliteit van dit handelen, aldus het Comité.

Moord

Is er mogelijk sprake van moord? Deze vraag heeft zij voorgelegd aan het ministerie van VWS, maar zij weigeren tot nog toe antwoord te geven. De vraag is ook voorgelegd aan het Openbaar Ministerie en het Parket-Generaal, zij hebben bericht gegeven dat deze vraag door de wetgever moet worden beantwoord.

Het Comité vraagt de Raad van State: “Hoe moeten burgers vertrouwen houden in een overheid die blijkbaar niet in staat is haar burgers goed te informeren over wetgeving en geen antwoorden wil geven op vragen?”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.4
14
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *