De afgelopen dagen is er internationaal, en dus zeker ook in Nederland, druk gepubliceerd over Voice of Europe. Een website die “volgens de Tsjechische inlichtingendienst” feitelijk als een propaganda-arm van Moskou zou opereren en (mogelijk) zelfs Europese politici geld zou hebben betaald in ruil voor het innemen van politieke standpunten. Het heeft even geduurd, maar de website laat nu van zich horen. Dat doet VoE op agressieve wijze. “Wij zijn onschuldig,” aldus de website. “We worden aangevallen omdat we kritiek leveren op de globalistische agenda. We zijn nu bezig met het voorbereiden van rechtszaken tegen de Tsjechische staat.”
Voice of Europe is feitelijk offline gehaald op het moment dat de beschuldigingen naar buiten kwamen en er in Praag actie genomen werd tegen de betrokkenen. Ook op sociale media liet de website niets van zich horen – ongetwijfeld omdat het voor de betrokkenen nogal een schok was allemaal. Vandaag is daar verandering in gekomen. Voice of Europe heeft publiekelijk gereageerd op de beschuldigingen. In haar reactie stelt de website onschuldig te zijn.

“Wat hebben Europese boeren, politieke anti-globalistische partijen, degenen die op die partijen stemmen, voormalig Amerikaans president Donald Trump, de Hongaarse premier Viktor Orban, en Voice of Europe gemeen met elkaar? We worden allemaal oneerlijk en schaamteloos besmeurd als Poetinistas door de globalistische elites.”

“We bij Voice of Europe laten ons niet intimeren door globalistische pestkoppen. We zullen niet knielen voor de heksenjacht die doet denken aan de donkere dagen van het McCarthyisme in Amerika. Onze nieuws website is trots om een platform te zijn dat elke Europese politicus of denker een platform te bieden waar hij of zij haar denkbeelden en meningen vrijelijk kan uiten,” gaat de website verder.

“Onze journalisten, redacteuren en management houden zich allemaal keurig aan de wet,” stelt Voice of Europe vervolgens, waarna de website zich erover verbaast dat zij zelf geen enkele “verklaring van de Tsjechische overheid” hebben gekregen over waarom de website feitelijk uit de ether wordt gehaald.

“In plaats daarvan hebben we de afgelopen dagen een mediablitzkrieg gezien met wilde speculatie en absurde beschuldigingen,” gaan de redacteuren van de site verder. “Inclusief de fantasie dat we ‘betaald en bestuurd worden vanuit Moskou’ en dat we ‘Europese Parlementariërs betaald hebben om pro-Russische narratieven te verspreiden’.”

“Het feit dat de architecten van deze hoax op geen enkele manier dan ook bewijs hebben vrijgegeven die hun beschuldigingen steunen overtuigt ons ervan dat ze simpelweg een nieuwsplatform willen vernietigen dat kritisch is over hun standpunten en hun globalistische agenda,” aldus VoE. “Door haar authoritaire acties heeft de regering Fiala het recht op een eerlijk proces van ons afgepakt en ook nog eens een gevaarlijk precedent geschapen.”

Europese verkiezingen

In het tweede deel van de verklaring zegt Voice of Europe dat “de meest recente opiniepeilingen bewijs dat Europeanen steeds vaker kiezen voor partijen als Rassemblement National in Frankrijk, AfD in Duitsland, Geert Wilders‘ PVV in Nederland, en andere partijen die de belangen van de arbeids- en middenklasses verdedigen, en die zich verzetten tegen de consequenties van het wanstaltige beleid van de globalisten met betrekking tot immigratie, Covid-19, en nu de oorlog in Oekraïne.

“Zoals de zaken er nu voor staan, staan deze nationale soevereinisten op het punt een enorme overwinning te behalen in de komende Europese Parlementsverkiezingen in juni,” stelt de website daarop in haar eerste offici¨ële verklaring na de beschuldigingen van de media. “Globalistische pro-oorlogspartijen zoals die van Fiala, Macron, Scholz en Mark Rutte zijn in fatale neergang. Vergis u niet: zij zijn zich terdege bewust van het feit dat ze het vertrouwen van hun volkeren verloren hebben en dat hun democratische mandaat onvermijdelijk ten einde komt.”

“Bovendien is het overduidelijk dat de timing van dit nep ‘rapport’ geen toeval is. Zoals velen van jullie al weten, is er een voortdurende gecoördineerde aanval tegen conservatieven en nationale soevereinisten gaande, uitgevoerd door globalistische regeringen en hun vertrouwde voetsoldaten in de leugenachtige internationale mainstream pers.”

Voice of Europe zegt daarom te concluderen dat dit “niets meer is dan een wanhopige poging om de publieke opinie in hun voordeel te beïnvloeden. Maar het zal niet slagen. Elke dag worden meer en meer Europeanen wakker voor de ware aard van degenen die hen regeren, en zij roepen om verandering. En ze zullen het krijgen.”

Daarbij brengt VoE ook de Russiagate hoax tegen Donald Trump te sprake. “Tenslotte,” schrijft de site “vragen we u om de Russiagate hoax uit 2016 tegen de Amerikaanse president Trump te herinneren, gepleegd door globalistische politici in cahoots met de gepolitiseerde inlichtingendiensten van Amerika, die laatste worden steeds vaker ingezet tegen christenen, conservatieven en andere dissidente Amerikanen.”

Tenslotte roept de website lezers op om in verzet te komen tegen wat VoE ziet als oneerlijke aanvallen op haar bestaan. “Weiger om gehersenspoeld te worden door mensen die een hekel aan je hebben. Sta op en laat je tellen voor vrije meningsuiting vandaag. En onthoud dat in een tijd van bedrog, de waarheid vertellen een revolutionaire daad is,” stelt de website.

Beschuldigingen

Vorige week was er het grote nieuws dat Voice of Europe volgens een geheim rapport van de Tsjechische inlichtingendienst mogelijk Europese politici betaald zou hebben om Russische standpunten te verkondigen. Hoewel de meeste mensen nooit van VoE hadden gehoord voor vorige week publiceert de website al enkele jaren overduidelijk ‘populistische’ artikelen en verhalen. Daarbij worden vaak interviews gepubliceerd met populistische en/of conservatieve Europese politici.

Volgens de media zouden de Tsjechen ‘informatie’ hebben dat Nederlandse politici geld zouden hebben gekregen van Voice of Europe om pro-Russische ‘propaganda’ te verspreiden. De Russen zouden VoE gebruiken als middel om de politiek in Europa op deze manier te beïnvloeden. Daarbij werden geen namen genoemd van Nederlandse politici… hoewel de media er heel blij mee aan de haal gingen en direct met een beschuldigende vinger in de richting van Thierry Baudet en Geert Wilders wezen.
Pieter Omtzigt van NSC heeft op hoge toon al tekst en uitleg geëist van Hugo de Jonge, de minister, over deze zaak. Hij wil zelfs dat als zulke politici nog steeds in de Kamer zitten, dat het parlement dan zelf iets doet.

De Jonge heeft al gereageerd dat het onderzoek begonnen is maar dat hij conclusies vrijwel zeker pas aan het einde van het jaar kan delen. In de tussentijd wil hij, lijkt het, niet inhoudelijk reageren op de beschuldigingen en dus ook niet in actie komen tegen beschuldigde politici. Niet zo gek, want we weten helemaal niet om welke politici het zou gaan én het is onbekend of er bewijs is – wat toch wel handig is als je gekozen volksvertegenwoordigers uit het parlement wil werken.

Ongetwijfeld gaan we de komende weken en maanden hier meer over horen. Opvallend is dat zowel Geert Wilders als Thierry Baudet nadrukkelijk de mediabeschuldigingen ontkennen én zeggen gepassioneerd voorstander te zijn van een uitgebreid onderzoek naar “buitenlandse financiering” van Nederlandse politici, partijen en politieke organisaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *