Themabeeld.© Shutterstock

Een in Brazilië gearresteerde Belg die ervan verdacht wordt met tientallen miljoenen euro’s van crypto-investeerders aan de haal te zijn gegaan, wordt uitgeleverd aan ons land. Dat heeft het federale parket in Brazilië bekendgemaakt.

Laurent B. wordt er in ons land van verdacht tussen september 2020 en januari 2021 Bit Robot, een platform waarop gehandeld kon worden in cryptomunten, geleid te hebben. Dat platform beloofde investeerders spectaculaire winsten van 14 tot 21 procent per maand, die nog hoger waren als ze zelf ook nieuwe beleggers aanbrachten, en ging uiteindelijk aan de haal met het geld van velen van hen.

Piramidefraude

Het gaat om zogenaamde piramidefraude, waar het brein erachter het geld van nieuwe investeerders gebruikt om de eerste beleggers uit te betalen. Het geld wordt niet echt belegd, zoals nochtans beloofd wordt. Hoe lager je in de piramide staat, hoe groter het risico dat je veel geld verliest wanneer de initiatiefnemer de stekker er uiteindelijk uittrekt.

In het geval van Bit Robot gebeurde dat in januari 2021, nadat de fraudeurs erachter beweerden gehackt te zijn. Veel gedupeerden deden toen hun beklag in Franstalige media. Sudinfo had het in totaal over 33 miljoen euro aan geld dat zo gestolen werd. Niet alleen in ons land werden mensen zo bestolen, maar ook in tal van andere Europese landen vielen duizenden mensen ten prooi aan de fraudeurs.

In april vorig jaar werd Laurent B., het brein achter de fraude tegen wie door Interpol een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd was, in Brazilië opgepakt. Dat gebeurde in Fortaleza, een populaire strandplaats bij toeristen waar 2,5 miljoen mensen wonen. Sindsdien woedde een discussie over een eventuele overlevering aan ons land, waar juridisch enkele hindernissen voor waren door onenigheid over de plaats van waaruit hij de feiten gepleegd zou hebben. Nu zijn die uit de weg en komt B. naar België. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie, fraude, computerfraude en het witwassen van geld.

Source: nieuwsblad.be

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *