Uit een recente studie van de Universiteit Gent blijkt dat vooral jongeren, korter geschoolden en mensen van vreemde afkomst thuisbleven bij de gemeenteraadsverkiezingen na de afschaffing van de opkomstplicht. Bijna één op de drie Vlamingen heeft toen niet gestemd. Vooral bij jongeren is de kloof groot, waar slechts 55 procent van de 18- tot 24-jarigen is gaan stemmen, in tegenstelling tot 86 procent van de 65-plussers. De onderzoekers wijten dit grotendeels aan een ‘generatie-effect’, waarbij oudere generaties gewend zijn om te gaan stemmen, terwijl jongeren dat niet zijn.
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits (CD&V) heeft deze resultaten bekendgemaakt in het Vlaams Parlement en pleit voor de herinvoering van de opkomstplicht. Hoewel dit verder gaat dan wat in het regeerakkoord staat, waarin enkel een evaluatie is voorzien, geeft Crevits aan dat ze haar persoonlijke mening mag geven. Binnen CD&V wil de partij dit onderwerp de komende maanden tot een strijdpunt maken, ondanks de kritiek die de afschaffing van de opkomstplicht heeft ontvangen.
Of het daadwerkelijk tot een herinvoering van de opkomstplicht komt, is nog onzeker. N-VA blijft achter de vrije keuze staan en benadrukt het regeerakkoord. Crevits pleit er echter voor om in ieder geval campagnes te voeren die mensen stimuleren om te gaan stemmen, in plaats van alleen te benadrukken dat het niet meer verplicht is. Ze oppert ook de mogelijkheid om per brief te stemmen als een manier om meer mensen te betrekken bij het stemproces.
Source: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20250422_96297227
.
Laat een reactie achter