© AFP

De stad Berlijn wil de villa van Joseph Goebbels, de minister van Propaganda van het naziregime, gratis weggeven. De villa vormt al jaren een last voor de deelstaat: ze is duur om te onderhouden moeilijk om te verkopen, en slopen is ook geen evidente optie.

Bron: BELGA

Gisteren om 18:21

De villa van Goebbels is gelegen aan een meer op een uitgestrekt landgoed van 17 hectare. De nazi-minister kreeg het land in 1936. Hij liet er een enorm herenhuis bouwen, met geld van de nazistische filmproductiemaatschappij UFA, waarover hij heer en meester was. Goebbels vermaakte in het gebouw nazikopstukken, beroemdheden en minnaressen.

In de jaren 1950 werd op dezelfde site een trainingscentrum voor de jeugdorganisatie van de Oost-Duitse Communistische Partij gebouwd. De ‘Villa Goebbels’ zelf werd destijds gebruikt als supermarkt en crèche.

Tweede leven

Volgens Duitse media lopen de kosten voor beveiliging en onderhoud echter jaarlijks op tot in de miljoenen euro’s. De deelstaat Berlijn probeert er dan ook al jaren een tweede leven voor te vinden.

Verkopen is geen optie, omdat men vreest dat het landgoed “in verkeerde handen zou vallen” en “een bedevaartsoord voor nazi’s zou worden”. Slopen ligt evenmin voor de hand, omdat het geklasseerd staat als historisch monument.

De Berlijnse minister van Financiën Stefan Evers wil de villa dan ook gratis weggeven. “Ik bied het eigendom aan iedereen die het wil aan, als geschenk van de deelstaat Berlijn”, zei Evers donderdag in het Huis van Afgevaardigden van Berlijn.

© AP

© AFP

Adolf Hitler en Joseph Goebbels© © World History Archive

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *