Nu het Eurovisiesongfestival er voor dit jaar op zit, halen enkele artiesten fel uit naar de organisatie. Ze noemen de hele ervaring onder meer “traumatisch”.

Vandaag om 16:03

Het was een erg tumultueuze editie van het Eurovisiesongfestival. De sfeer was vanaf het begin geladen doordat Israël van de European Broadcasting Union (EBU) mocht deelnemen, ondanks de oorlog in Gaza. Daarna leidde de diskwalificatie van Nederland opnieuw tot serieuze spanningen.

Binnenin de Malmö-arena bleef het allemaal erg rustig tijdens de finale, afgezien van enkele vredesboodschappen en wat boe-geroep. Buiten de arena moest de politie ingrijpen en werden verschillende demonstranten opgepakt die niet wilden vertrekken.

Maar nu het hele gebeuren erop zit, laten ook de artiesten van zich horen. Silvester Belt van Litouwen schrijft op X (voordien Twitter) dat de hele ervaring “traumatisch” was. “Na dat land opgaan (Litouwen trad na Israël op tijdens de finale, red.), met het publiek dat zo intens was, was een van de ergste dingen die ik moest meemaken. Ik deed echt het beste wat ik kon in deze situatie… traumatische ervaring, ik wou dat het allemaal voorbij was na de eerste halve finale.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

En ook Bambie Thug, de Ierse inzending, haalt fel uit naar de EBU. “Ik ben zo trots op ons in de top 10. Wij hebben hiervoor gevochten achter de schermen. Het is zo hard en vreselijk geweest voor ons. Ik ben zo trots op ons. En ik wil zeggen: wij zijn wat Eurovision is. De EBU is niet wat Eurovision is. Fuck de EBU. Het kan me niets meer schelen. Fuck de EBU. Wat dit tot iets maakt zijn de deelnemers, de gemeenschap erachter, de liefde, de kracht en de steun van ons allemaal. Dat is wat verandering teweeg brengt. En de wereld heeft gesproken. De queers komen eraan. Non-binaries for the win”, zei de artiest.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *