Larry Nassar© REUTERS

De Amerikaanse overheid gaat bijna 139 miljoen dollar betalen aan meer dan honderd voormalige turnsters die seksueel misbruikt zijn geweest door een voormalige dokter van het nationale team. Dat meldt het ministerie van Justitie.

Bron: BELGA

Vandaag om 19:48

De 60-jarige Larry Nassar werd in 2017 en 2018 bij drie verschillende rechtszaken veroordeeld tot een totale gevangenisstraf van maximaal 175 jaar. Als ploegarts van het Amerikaanse turnteam en als professor aan de universiteit van Michigan zou hij zich aan minstens 256 jonge meisjes vergrepen hebben. Topturnsters als Simone Biles, McKayla Maroney, Aly Raisman en Maggie Nichols getuigden tegen hem.

De schadevergoeding komt er na talloze klachten van slachtoffers die de FBI ervan beschuldigden “geen adequaat onderzoek” te hebben gedaan.

“Deze beschuldigingen hadden van bij het begin serieus genomen moeten worden”, erkende magistraat Benjamin Mizer. “Hoewel deze schikkingen de schade niet zullen uitwissen die de heer Nassar heeft toegebracht, hopen we dat ze de slachtoffers van zijn misdaden helpen om hun genezing voort te zetten.”

De eerste beschuldigingen tegen Nassar werden in juli 2015 doorgestuurd naar het plaatselijke FBI-kantoor van Indianapolis. Maar het onderzoek werd snel stopgezet en er was een bijkomend rapport nodig in mei 2016 voordat de federale politie een nieuw onderzoek startte. In juli 2021 concludeerde een rapport van de ministerie van Justitie dat er “funadementele fouten” waren gemaakt door agenten die verantwoordelijk waren voor het eerste onderzoek.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *