Om de overbevolking de baas te kunnen, kregen zo’n 265 gevangenen één maand verlof. Dat wordt nu uitgebreid.© Christophe de Muynck

Brussel

Een aantal gevangenen die begin maart één maand penitentiair verlof kregen in het kader van de overbevolking, zullen nog een tijd langer buiten de gevangenismuren mogen blijven.

Bron: Eigen berichtgeving

Eén maand thuis, en vervolgens opnieuw één maand in de gevangenis. Die aanpassing van het ‘verlengd penitentiair verlof’ was één van de noodmaatregelen waarmee Justitie begin maart de spanningen in de gevangenissen wilde aanpakken. Sinds eind januari is het aantal gedetineerden boven de 12.000 personen uitgestegen. De cipiers staken tegen die overbevolking.

Sinds begin maart kregen daarom al een goeie 265 gevangenen één maand penitentiair verlof. Het ging om gevangenen die voordien al minstens vier keer penitentiair verlof kregen.

Het was de bedoeling dat ze na één maand zouden terugkeren. Alleen: de overbevolking is niet afgekoeld. En dus krijgt een deel van hen straks te horen dat ze nog minstens één maand in vrijheid mogen blijven, zo kregen de vakbonden onlangs te horen.

Met verlof tot einde straf

Het gaat enerzijds om personen die op zes maanden van het einde van hun straf zijn. Ze moeten een positieve evaluatie krijgen van de psychosociale dienst. Dat penitentiair verlof zal elke maand herbekeken worden. De datum waarop iemand zijn straf heeft uitgezeten, schuift bij dit verlof niet op: bij sommigen zal het mogelijk tot het einde van de straf lopen. Ook wie al een positief advies kreeg voor een enkelband, kan vrij blijven in afwachting van de zitting van de strafuitvoeringsrechtbank. (cel)

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *