Een enorme menigte stroomde over de straten van de Belgische hoofdstad, demonstranten riepen op tot “vrijheid” en eisten dat de autoriteiten de Covid-19-gezondheidspas afschaffen die nodig is om verschillende locaties te betreden.

Het grootschalige protest, waaraan duizenden mensen deelnamen, werd georganiseerd door een overkoepelende groepering ‘Samen Voor Vrijheid’. De menigte scandeerde “Liberty!” en “Vrijheid!” en met plakkaten die aan de kaak stelden wat zij de ‘vaccinatiedictatuur’ van de regering noemden, marcheerden ze door het stadscentrum van het treinstation Gare du Nord naar het Jubelpark in het oosten.

De demonstratie trok verschillende publieke figuren en politici, waaronder zelfs enkele leden van het Europees Parlement. “We vragen onze rechten, vrijheid en onze vrijheid terug”, vertelde een Roemeens EP-lid Cristian Terhes van de Europese Conservatieven en Hervormers aan Politico.

“Wat er nu in heel Europa gebeurt, is een onbeschrijfelijk misbruik dat we sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer hebben gezien, althans niet in het Westen”, voegde hij eraan toe. Volgens de politie werd de mars bijgewoond door zo’n 5.000 deelnemers.

De organisatoren noemden een veel hoger aantal en verklaarden dat er ongeveer 25.000 deelnamen aan de rally. De organisatoren hekelden ook “vrijheidsbeperkende maatregelen”, die volgens hen geen “structurele oplossing” waren. Dergelijke maatregelen waren “niet langer te rechtvaardigen”, betoogden ze, en riepen “iedereen die voelt dat er iets niet klopt” om zich bij de zaak aan te sluiten.

De demonstratie verliep grotendeels vreedzaam, in tegenstelling tot een soortgelijk evenement in november 2021, dat eindigde in grote schermutselingen met de politie. Sommige demonstranten gooiden echter nog steeds vuurwerk en verbrandden kerstbomen die voor verschillende gebouwen waren geplaatst ter decoratie, zoals video’s op sociale media suggereren.

De politie reageerde met traangas. Meer dan 30 mensen werden aangehouden, van wie 11 werden gearresteerd nog voordat het evenement begon, wegens het bezit van vuurwerk en brandbare materialen, vertelde politiewoordvoerder Ilse Van de Keere aan lokale media. Na de demonstratie probeerde een kleine groep demonstranten de politie te confronteren, maar de politie kreeg de situatie snel onder controle.

Het protest kwam, hoewel Belgische functionarissen vorige week vermeden om hardere maatregelen op te leggen. Premier Alexander De Croo waarschuwde dat “de komende weken moeilijk zullen worden” en zei dat het aantal besmettingen waarschijnlijk zal stijgen.

Ook de Belgische minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, riep zondag op tot een parlementair debat over strengere regels en piekerde zelfs over de invoering van een verplichte vaccinatie. “Een jaar geleden zei ik: verplichte vaccinatie is geen goed idee,” zei hij, eraan toevoegend dat “nu, wetende dat we echt 100 procent van de bevolking moeten vaccineren … we nog steeds een soort van algemene aanpak nodig hebben.”

Bronnen: RT

Indien u dit artikel nuttig, leerzaam of leuk vond, overweeg dan ons te steunen met een kleine donatie

Doneer met sofort Doneer met Bancontact Doneer met iDeal Doneer met credit card

<

p style=”text-align: center”>ReageerLees ReactiesVolg OnsSteun ons

Altijd het laatste onafhankelijke nieuws lezen?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

Source: worldunity.me

Laat een bericht achter! Doe mee, wat vind u (jij) hiervan?

HNMDA UPDATE'S
!!! Blijf op de hoogte

! Meld je aan


.Meld je aan via mail

OF op telegram https://t.me/HNMDA_ALL


- S'morgens & S'avonds 1 nieuwsbrief met de nieuwste berichten
- Weekelijkse nieuwsbrief met alle headlines
- Soms een (verkeerd/ongewenst/test) mailtje, daar werken we aan...


...Anders hoor je het niet