x
x

Assange en de farçe van de persvrijheid..!

2022 © Winny Matheeussen | deze versie WantToKnow.nl/be

x

Vrijdagochtend 17 juni keurde Priti Patel, de Brits minister van Binnenlandse Zaken het Amerikaanse verzoek goed, om tot uitlevering over te gaan van journalist en oprichter van WikiLeaks Julien Assange. De nu al elf jaar durende vervolging van de Australische klokkenluider komt hierdoor in een nieuw stadium. Sowieso een trieste dag voor de persvrijheid, want uitlevering van Assange aan de VS stelt hem bloot aan een vervolging onder de Amerikaanse Espionage Act van 1917.

Zoals je weet was het Wikileaks dat de oorlogsmisdaden van Westerse coalitie aan de kaak stelde in het Midden Oosten. Assange cs. publiceerde in 2010 duizenden documenten die het bewijs leverden van wijdverspreide corruptie en oorlogsmisdaden begaan door de VS, het VK en hun bondgenoten ten tijde van de oorlog in Irak.

De door Assange cs. onthulde feiten waren onthutsend..!
Gaande van het bewust doden van onschuldige burgers over het opzetten van ‘ondervragingsfaciliteiten’ in landen waar vrij gemarteld wordt tot het bespioneren van diplomaten van bondgenoten. Het is maar een greep uit de talloze schendingen van het internationaal recht die door WikiLeaks naar boven kwamen.

In plaats van aan introspectie te doen en de verantwoordelijken aan te pakken, focust de VS zich ogenblikkelijk op de klokkenluiders die achter het lek zitten. In 2010 pakten de Amerikaanse militaire autoriteiten Bradley Manning op. Deze soldaat zou zitten achter het lekken van de cockpitbeelden van een gevechtshelikopter die burgers wegmaait. Manning werd in 2013 veroordeeld maar kreeg later gratie van president Obama. Manning transformeerde in de gevangenis tot vrouw en gaat sindsdien als Chelsea Manning door het leven. In 2019 vloog ze voor een jaar terug de gevangenis in omdat ze weigerde te getuigen in een zaak tegen WikiLeaks en Julien Assange.

Waarom Julian Assange uit handen moet blijven van de Amerikaanse overheid?
Eenvoudig gesteld heeft Assange geen kans op een eerlijk proces. De Amerikanen willen hem namelijk vervolgen onder de Espionage Act van 1917. Dit bijzonder onfris stuk wetgevend werk werd door de door velen verguisde autoritaire president Woodrow Wilson in het leven geroepen. De enige bedoeling van deze wetgeving, was elke vorm van protest tegen de Amerikaanse intrede in WOI te criminaliseren en de kop in te drukken.Deze wet van 1917 was er dus enkel om schijnprocessen mogelijk te maken. Doordat de wet nog gewoon van kracht is, maakt dit haar tot de grootste bedreiging van de persvrijheid in het Vrije Westen.

Want de wet is zo opgesteld dat de overheid niet kán verliezen. De beschuldigde is automatisch schuldig wanneer aangetoond wordt, dat hij/zij zonder toestemming geklasseerde informatie openbaar maakte. Daarbij kan de beschuldigde geen beroep doen op een morele rechtvaardiging, omdat die informatie ernstige wandaden en criminele feiten ten laste van de overheid en politieke machtshebbers zou blootleggen.

De wet van 1917 is er dus enkel om schijnprocessen mogelijk te maken. Dat maakt haar tot de grootste bedreiging van de persvrijheid in het Vrije Westen. Het is de administratie van voormalig president Obama (D) die de wet afstofte en nieuw leven inblies, door deze in te zetten als wapen tegen klokkenluiders die het eigen beleid in diskrediet brachten.

Zo vervolgde de Obama-administratie klokkenluider Edward Snowden. Die onthulde als NSA-medewerker dat de overheid massaal het eigen volk bespioneerde. Snowden ontvluchtte de VS en verblijft sindsdien in Moskou in ballingschap. Jawel, u leest het goed: in Moskou. Daar vinden politiek vervolgden uit de VS hun veilige haven.

En daar waar velen verwachtten dat president Donald Trump (R) de vervolging van Assange zou stopzetten, liet Trump echter na de journalist gratie te verlenen. Het gerucht doet de ronde dat Trump bezweek onder de druk van een aantal Republikeinse senatoren. Die zouden hem hebben verzekerd zijn impeachment te steunen mocht hij Assange uit de wind zetten.

Onder Biden werd de vervolging gewoon doorgezet, met nu als nieuw dieptepunt de goedkeuring van een volgzame Britse minister van Binnenlandse zaken die een uitlevering wel ziet zitten. Goed wetende dat dit het einde betekent van Assange. En dat omdat hij zijn journalistieke plicht vervulde.

Persvrijheid is lege doos, pers kijkt lijdzaam toe

Conclusie en overdenking
Deze affaire rond Assange, Manning en ook Snowden toont aan dat de persvrijheid in het Westen onder druk staat. De VS en haar bondgenoten mogen dan wel hoog van de toren blazen over mensenrechten, wanneer die gebruikt worden om de eigen overheid aan te klagen blijkt een journalist vogelvrij en is hij zijn leven niet veilig. Onlangs kwam uit dat de CIA plannen had Assange te vermoorden (HIER) indien ze hem niet in handen konden krijgen.

De zaak Assange toont aan dat het westers getoeter over persvrijheid en vrije meningsuiting holle woorden zijn. Wat nog het meest tegen de borst stuit is het gebrek aan steun van de grote persorganen voor Assange. De grote mediahuizen in de VS blijven stil en laten begaan. Ze lijken zich vooral te ergeren aan de journalistieke moed die Julien Assange aan de dag legde. Want de acties van Assange leggen pijnlijk het disfunctioneren van de media bloot. En dat steekt. Want liever dan een collega te steunen, laten ze hem uit nijd in de steek.

Zolang Julian Assange niet op vrije voeten is, heeft het Westen geen enkele morele grond om de rest van de wereld de les te lezen. Dat wordt overigens almaar beter begrepen door dictatoriale regimes allerhande. Die verwijzen maar wat graag naar Assange wanneer ze kritiek krijgen op hun omgang met de persvrijheid. Niet geheel onterecht, overigens.

Source: wanttoknow.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

HNMDA UPDATE'S
!!! Blijf op de hoogte

! Meld je aan


.Meld je aan via mail

OF op telegram https://t.me/HNMDA_ALL


- S'morgens & S'avonds 1 nieuwsbrief met de nieuwste berichten
- Weekelijkse nieuwsbrief met alle headlines
- Soms een (verkeerd/ongewenst/test) mailtje, daar werken we aan...


...Anders hoor je het niet

%d bloggers liken dit: