Foto: Pixabay

Help ons door dit artikel met jouw vrienden op je social netwerk te delen!

Wappies boren nieuwe bron van waanzin aan: van zonnebrandcrème krijg je kanker. Dat is de kop van de nieuwe column van Hester Zitvast in De Telegraaf. Op social media ontbrandde een felle discussie.

Zitvast schrijft dat ze rechtsfilosoof Eva Vlaardingerbroek – die ‘sunscreen free’ promoot op Instagram – wel eens een dagje mee zou willen nemen in haar angst. Ze had enkele jaren geleden een melanoom op haar arm, de meest dodelijke vorm van huidkanker. Als kind was ik talloze keren verbrand, zegt ze.

“Wappies en complotdenkers als Eva en van die afschuwelijke yoga-bakfiets-draagzakmoeders met in theorie voldoende verstand om beter te weten, hebben een nieuwe bron van waanzin aangeboord. Niet de zon, maar zonbescherming zou kanker veroorzaken,” stelt Zitvast.

Helemaal niet zo veilig

Nota bene het AD schreef in 2017 dat een stofje in zonnebrandcrème indirect kan bijdragen aan de ontwikkeling van kanker. Het UV-filter oxybenzon werkt de antioxidanten in ons lichaam tegen. Dat maakt het kankerverwekkend.

Ook wetenschappers van de Universiteit van Missouri ontdekten dat zonnebrandcrème eigenlijk helemaal niet zo veilig is. Ze hebben aangetoond dat zinkoxide na blootstelling aan zonlicht een chemische reactie ondergaat die vrije radicalen door het lichaam kan verspreiden. Die kunnen DNA of cellen beschadigen en dat kan leiden tot een verhoogd risico op huidkanker.

Een studie uit 2012, uitgevoerd door Amerikaanse wetenschappers, toont aan dat retinylpalmitaat, dat onder meer wordt gebruikt voor zonnebrand, de ontwikkeling van huidkanker versnelt.

Extreem giftig

Onderzoekers ontdekten ook dat een ander stofje in zonnebrand giftig wordt als het reageert met chloor en ultraviolette straling. Russische wetenschappers hebben aangetoond dat avobenzon kankerverwekkend is bij blootstelling aan zonlicht en chloorwater.

Tijdens experimenten kwamen aldehyden, fenolen en gechloreerde acetylbenzenen vrij. Die laatste twee zijn extreem giftig en gelinkt aan tumoren en onvruchtbaarheid, aldus de onderzoekers van de Staatsuniversiteit van Moskou.

Zeven keer groter

Ook in het Journal of the American Medical Association schrijven onderzoekers over de link tussen oxybenzon en avobenzon in zonnebrand en kanker.

Er zijn in onze toxische omgeving nog tal van andere stofjes die huidkanker kunnen veroorzaken. Ze zitten bijvoorbeeld in medicijnen. Zo blijkt uit onderzoek dat diuretica, ook wel plaspillen genoemd, het risico op huidkanker zeven keer groter maken.

4.4
7
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Source: ninefornews.nl

Door Nine4news

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

HNMDA UPDATE'S
!!! Blijf op de hoogte

! Meld je aan


.Meld je aan via mail

OF op telegram https://t.me/HNMDA_ALL


- S'morgens & S'avonds 1 nieuwsbrief met de nieuwste berichten
- Weekelijkse nieuwsbrief met alle headlines
- Soms een (verkeerd/ongewenst/test) mailtje, daar werken we aan...


...Anders hoor je het niet