HIMARS, 5,1 miljoen dollar kosten van de lanceerinrichting en alle benodigde munitie (2014), gelijk aan 5,6 miljoen dollar in 2020.

Rusland zegt dat het besluit van de Verenigde Staten om meer wapens naar Oekraïne te sturen een “onmiddellijke bedreiging” vormt voor de belangen van Moskou en het risico op een directe militaire confrontatie tussen Rusland en het Westen vergroot, schrijft Presstv.ir.

“De levering van militaire producten door de VS en haar bondgenoten brengt niet alleen langdurig bloedvergieten en nieuwe slachtoffers met zich mee, maar verhoogt ook het gevaar van een directe militaire botsing tussen Rusland en westerse landen”, zei de Russische ambassadeur bij de VS Anatoly Antonov woensdag op de berichtenapp Telegram.

“Wij zien dit als een onmiddellijke bedreiging voor de strategische belangen van ons land,” zei hij, nadat de Amerikaanse president Joe Biden dinsdag een nieuw militair hulppakket van 625 miljoen dollar aan Oekraïne had toegezegd.

Het Amerikaanse pakket zou onder meer High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) raketten omvatten, die naar verluidt zijn gebruikt bij de recente tegenoffensieven van Oekraïne tegen Russische troepen, die tot hun terugtrekking hebben geleid.

Vorige week onthulde Washington ook al een wapenpakket van 1,1 miljard dollar voor Oekraïne, met onder meer 18 HIMARS-lanceersystemen, bijbehorende munitie, verschillende soorten anti-dronesystemen en radarsystemen.

Maar het wapenpakket van vorige week werd gefinancierd door het Oekraïne Security Assistance Initiative (USAI), wat betekent dat de regering de wapens moet aanschaffen bij de industrie, in plaats van ze uit bestaande Amerikaanse wapenvoorraden te halen.

De laatste aankondiging betekent meer dan 16,8 miljard dollar aan Amerikaanse militaire veiligheidshulp aan Kiev sinds Rusland in februari begon met wat het een “speciale militaire operatie” in Oekraïne noemt, omdat de door de VS geleide militaire NAVO-alliantie en Kiev er niet in slaagden Moskou de veiligheidsgaranties te bieden die het verlangde in verband met de uitbreiding van de NAVO naar het oosten.

Het hulppakket is het eerste sinds de toetreding tot de Russische Federatie van vier voormalige Oekraïense gebieden – namelijk Donetsk, Luhansk, Kherson en Zaporizhzhia – na referenda die volgens Rusland door een overweldigende meerderheid werden gesteund.

In een krachtige reactie waarschuwde de Amerikaanse gezant van Rusland Washington om te stoppen met “provocerende acties” die kunnen leiden tot “ernstige gevolgen” en zei dat de stap het risico van een oorlog tussen Rusland en het Westen aanwakkert.

De waarschuwing van Moskou kwam ook nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken een verklaring had uitgegeven waarin hij stelde: “De recente ontwikkelingen, van de schijnreferenda van Rusland en de poging tot annexatie tot de nieuwe onthullingen van wreedheden tegen burgers op Oekraïens grondgebied dat vroeger door Rusland werd gecontroleerd, versterken onze vastberadenheid alleen maar.”

VS verhoogt wapenhulp

De stap van de VS om meer wapens naar Oekraïne te sturen komt ook op het moment dat Kiev in een offensief om de komst van nieuwe Russische troepen voor te zijn, overwinningen op twee belangrijke gevechtsfronten heeft geboekt.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky beweerde dinsdag dat zijn troepen “snelle en krachtige” overwinningen boekten en deze week in het oosten en zuiden “tientallen” nederzettingen op Rusland hadden heroverd.

Zelensky zei dat acht nederzettingen in de zuidelijke regio Kherson, waar de troepen van Moskou zich hebben teruggetrokken, zijn heroverd.

Tijdens een briefing in Moskou gaf het Russische leger op bijgewerkte kaarten van de fronten toe dat het territoriale verliezen had geleden. Uit de laatste slagveldkaarten van Moskou bleek dat de Russische troepen veel gebieden in Kherson hadden verlaten, waaronder langs de westoever van de rivier de Dnipro.

In de oostelijke regio Kharkiv gaven de kaarten aan dat de Russische troepen de oostelijke oever van de Oskil bijna volledig hadden verlaten, waardoor de Oekraïners mogelijk de ruimte kregen om belangrijke transport- en bevoorradingsroutes van de Russische troepen te beschieten.

“Onze soldaten stoppen niet. En het is slechts een kwestie van tijd voordat we de bezetter uit ons hele land verdrijven,” zei Zelensky.

Rusland ging ondertussen door met de snelle mobilisatie van meer troepen ter ondersteuning van de troepen die al in Oekraïne vechten.

De Wereldbank kondigde ondertussen aan dat de Oekraïense economie dit jaar met 35 procent zou kunnen krimpen, omdat het aanhoudende conflict meer dan 14 miljoen mensen uit hun huizen heeft verdreven en de industriële productie heeft verstikt.

Kyrylo Shevchenko, hoofd van de Oekraïense centrale bank, kondigde dinsdag aan dat hij om gezondheidsredenen aftreedt: “De oorlog was opnieuw een zware beproeving voor ons team en voor mij persoonlijk.”


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

West-Europa staat nu voor “TOTALE FINANCIËLE INEENSTORTING” – deskundigen en analisten luiden dringend de alarmklok

Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

(Visited 40 times, 1 visits today)
Een gedachte over “Rusland waarschuwt VS voor ‘directe militaire botsing’ als meer wapens naar Oekraïne worden gestuurd”
  1. Zaak voor de russen Ollongren aan te pakken en ook een paar nederlandse overslagplaatsen te saboteren.
    Legaler dan het vernielen van de gaspijleiding.
    Hoe minder weffers hoe meer vreugd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

HNMDA UPDATE'S
!!! Blijf op de hoogte

! Meld je aan


.Meld je aan via mail

OF op telegram https://t.me/HNMDA_ALL


- S'morgens & S'avonds 1 nieuwsbrief met de nieuwste berichten
- Weekelijkse nieuwsbrief met alle headlines
- Soms een (verkeerd/ongewenst/test) mailtje, daar werken we aan...


...Anders hoor je het niet

%d bloggers liken dit: