Moskou zal eventuele aanvallen op de Donbass en de regio’s Kherson en Zaporozhye na de referenda over toetreding tot Rusland behandelen als aanvallen op zijn eigen grondgebied, heeft de woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, bevestigd. De stemming in de twee Donbass-republieken en de twee zuidelijke Oekraïense regio’s is vrijdag begonnen, bericht RT.

Op een vraag van de media of de gebieden als Russisch grondgebied zouden worden behandeld, antwoordde Peskov: “Absoluut.” Hij zei ook dat de grondwet van het land van kracht zou worden in deze gebieden zodra ze zouden toetreden.

Dmitri Medvedev, voormalig president van Rusland en plaatsvervangend hoofd van de Russische Veiligheidsraad, waarschuwde dat Rusland niet zou aarzelen om “alle beschikbare middelen” te gebruiken om zijn grondgebied te verdedigen. “Een inbreuk op Russisch grondgebied is een misdaad”, zei Medvedev eerder deze week. Hij verklaarde ook dat aansluiting van Donbass bij Rusland de “geopolitieke transformatie van de wereld onomkeerbaar” zou maken.

De VS en hun bondgenoten in Europa en elders – waaronder Duitsland – hebben al verklaard dat zij de resultaten van de vrijdag begonnen referenda niet zullen erkennen. Ook NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg bestempelde de peilingen op Twitter als “schijnreferenda”. De stemming is gepland tussen 23 en 27 september.

Washington heeft onlangs ook meer hulp toegezegd aan Kiev om Oekraïne “sterker” te maken. De ontwikkelingen komen op een moment dat Rusland een gedeeltelijke mobilisatie heeft aangekondigd. Op woensdag verklaarde minister van Defensie Sergey Shoigu dat voor de mobilisatie zo’n 300.000 reservisten zouden worden opgeroepen, iets meer dan 1% van het volledige mobilisatiepotentieel van Rusland.

De minister verklaarde dat extra troepen nodig zijn om de 1000 km lange contactlijn met de Oekraïense strijdkrachten en de door Rusland bezette gebieden te controleren.

In februari 2022 erkende Rusland de Donbass-republieken als onafhankelijke staten en eiste het dat Oekraïne zichzelf officieel tot neutraal land verklaart dat zich nooit bij een westers militair blok zal aansluiten.

Rusland stuurde op 24 februari troepen naar Oekraïne omdat Kiev de akkoorden van Minsk, die de regio’s Donetsk en Lugansk een speciale status binnen de Oekraïense staat moeten geven, niet uitvoerde. De protocollen, bemiddeld door Duitsland en Frankrijk, werden voor het eerst ondertekend in 2014. De voormalige Oekraïense president Pjotr Porosjenko heeft sindsdien toegegeven dat het belangrijkste doel van Kiev was het staakt-het-vuren te gebruiken om tijd te winnen en “krachtige strijdkrachten te creëren.”


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Is het Westen zijn eigen dood aan het faciliteren?

Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

(Visited 12 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

HNMDA UPDATE'S
!!! Blijf op de hoogte

! Meld je aan


.Meld je aan via mail

OF op telegram https://t.me/HNMDA_ALL


- S'morgens & S'avonds 1 nieuwsbrief met de nieuwste berichten
- Weekelijkse nieuwsbrief met alle headlines
- Soms een (verkeerd/ongewenst/test) mailtje, daar werken we aan...


...Anders hoor je het niet

%d bloggers liken dit: