Als Vladimir Poetin verwachtte dat de westerse propagandacampagne zou verslappen na zijn toespraak deze week waarin hij aankondigde dat Rusland bereid is vier Oekraïense oblasten als nieuwe republieken in Rusland te aanvaarden en een gedeeltelijke militaire mobilisatie gelastte, dan is hij vandaag erg teleurgesteld. Er is een stroom van berichten die beweren dat de Russische aandelenmarkt instort en dat Russische mannen in de militaire leeftijd massaal het land ontvluchten, schrijft Larry Johnson.

In werkelijkheid zijn de reacties in Rusland eerder positief dan negatief. Zijn er protesten? Ja. Dat is grappig. Ik dacht dat het Rusland van Poetin de reïncarnatie was van de slechte Sovjet-Unie en dat iedereen die protesteerde naar de Goelag zou worden gebracht. Er zijn een paar arrestaties verricht, maar de protesten zijn niet neergeslagen.

Westerse bronnen verspreiden op sociale media video’s van rijen auto’s die Rusland proberen te verlaten en rijen jonge mannen op de luchthavens op zoek naar een veilige haven in het buitenland. Is het waar? Nou, er zijn andere video’s van rijen die zich vormen voor militaire rekruteringskantoren in Rusland.

Laten we eens kijken naar de economische gegevens. Denk aan de bewering dat de Russische economie instort:

Is dat waar? Niet echt. Als we deze logica volgen, betekent de daling van de Amerikaanse aandelenmarkt met 20% sinds november 2021 dan het einde van Amerika? Hier zijn de feiten over de Russische aandelenmarkt:

De op roebels gebaseerde MOEX Russia index sloot donderdag 2,8% hoger op 2.190 en veerde licht op na een duikeling van 12,3% in de afgelopen twee sessies, toen beleggers bedrijfsnieuws volgden tegen de achtergrond van een verdere escalatie van de oorlog in Oekraïne en nieuwe bedreigingen aan het adres van het Westen. Deze week beval president Poetin de eerste militaire mobilisatie van het land sinds de Tweede Wereldoorlog en benadrukte hij de bereidheid van Rusland om zijn kernwapenarsenaal in te zetten, nadat hij plannen had aangekondigd om vier Oekraïense gebieden formeel te annexeren via referenda die dit weekend zullen plaatsvinden. De annexatie wordt door velen gezien als een serieus escalatiemiddel, waardoor het Kremlin de recente tegenaanval van Oekraïne kan beschouwen als een aanval op Russisch grondgebied met westerse wapens. In het bedrijfsleven stegen de Gazprom-aandelen met 8% nadat het bestuur een interim-dividend van 51 roebel per aandeel aankondigde voor de recordwinst in de eerste helft van 2022. De banken boekten ook winst nadat de centrale bank aankondigde de maatregelen ter verlichting van de reserveverplichtingen te verlengen. – https://tradingeconomics.com/russia/stock-market

Hoe zit het met de roebel? Als er echt een exodus was van Russen die naar westerse en Aziatische landen vluchten, zouden die mensen buitenlandse valuta nodig hebben. Waarom? Omdat je met de Russische roebel geen kopje koffie kunt kopen in Finland, Zweden of Duitsland. Dat betekent dat de vraag naar buitenlandse valuta sterk zou moeten toenemen, waardoor de koers van de roebel zou moeten dalen. Dat is niet gebeurd. Bekijk deze grafiek:

https://tradingeconomics.com/russia/currency

De prijs van de roebel is sinds eind juli stabiel gebleven. Er was vandaag geen steile daling van welke aard dan ook in de roebel.

De Russische roebel stond in september op 60 per USD en bleef daarmee ruim boven het niveau van voor de Russische inval in Oekraïne en verstevigde zijn opleving na het recorddieptepunt van 150 dat in maart werd bereikt, ondersteund door strenge kapitaalcontroles en handelsonevenwichtigheden. De hogere prijzen voor energie en grondstoffen sinds het begin van de oorlog verhoogden de exportinkomsten en de relatieve vraag naar roebels, terwijl de importactiviteit als gevolg van de sancties instortte. Daar komt nog bij dat de monetaire autoriteiten forse heffingen en negatieve rentetarieven opleggen voor valuta uit “onvriendelijke” staten. Het verschil komt tot uiting in het grootste overschot op de lopende rekening ooit: 70,1 miljard USD in het tweede kwartaal, tegen 17,3 miljard USD in dezelfde periode van het voorgaande jaar. De sterke roebel weerstond dat de CBR de leenkosten verlaagde tot onder het niveau van voor de invasie, te midden van voortdurende wekelijkse deflatiemetingen en oproepen tot devaluatie van de roebel door beleidsmakers in de centrale bank en de Doema.

Ik denk dat de toespraak van Poetin deze week een deuk in zijn populariteit kan slaan, maar de politieke partijen van de oppositie zullen waarschijnlijk geen grote impuls krijgen. Poetin appelleert aan het Russische patriottisme en dat heeft nog steeds een sterke aantrekkingskracht in Rusland. Het is ook belangrijk erop te wijzen dat de beperkte mobilisatie die Poetin heeft aangekondigd, alleen betrekking heeft op de mannen en vrouwen die in de Russische reservisten dienen. Hij is niet van plan de universiteiten binnen te vallen en studenten het leger in te slepen. Het gebruik van reservisten betekent dat de opleidingscyclus voor versterkingen voor het einde van het jaar zal zijn voltooid, zo niet eerder.

Tot slot wil ik u enkele van de hysterische koppen geven die het naderende onheil van Poetin en Rusland aankondigen:

Poetin’s verliezen in Azië zijn groter dan in Oekraïne

Het einde is nabij voor Poetin’s oorlog tegen Oekraïne

Poetin’s oproep voor Russische dienstplichtigen zal wapens vereisen die Moskou niet heeft, zegt NAVO-chef

Poetin was zo ontstemd over deze ontwikkelingen dat hij dit zei in zijn toespraak van vandaag ter gelegenheid van de 1160e verjaardag van de Russische staat (u leest het goed, meer dan 1000 jaar):

Gedurende meer dan een millennium heeft onze staat vele tijdperken meegemaakt, waaronder wrede vijandelijke invasies, verdeeldheid en de tragedies van vetes, maar elk van deze moeilijke periodes eindigde steevast met de heropleving van het Vaderland. De heldhaftige generaties van ons volk hebben moeilijkheden en tegenslagen overwonnen en de beproevingen doorstaan. Zij creëerden en breidden de grootsheid van ons Vaderland uit en bedekten hun naam met glorie.

Wij gedenken en koesteren deze waarlijk voortreffelijke mensen: Rurik en Profetische Oleg, Prinses Olga en Svyatoslav Igorevich, Prins Vladimir en Jaroslav de Wijze, Vladimir Monomakh en Alexander Nevsky, Dmitry Donskoy en Sergius van Radonezh, Ivan III en Ivan de Verschrikkelijke, Yermak, Minin en Pozharsky, Dezjnev en Bering, Peter de Grote en Catharina de Grote, Lomonosov en Poesjkin, Soevorov en Oesjakov, Alexander II de Bevrijder en Alexander III de Vredestichter, Brusilov en Denikin, Zjoekov en Rokossovski, Koerkatov, Korolev en Gagarin.

Deze en vele andere landgenoten waren larger-than-life, complexe en soms controversiële historische figuren. Sommigen van hen zagen de toekomst van Rusland anders en stonden zelfs tegenover elkaar op de barricaden. Bij het opstellen van deze tekst heb ik namen als Nicolaas II, Lenin en Stalin ingekrabbeld en doorgestreept. Blijkbaar is er sindsdien vanuit historisch oogpunt niet genoeg tijd verstreken om uitgebreide en objectieve beoordelingen te geven die vrij zijn van de druk van lopende politieke ontwikkelingen.

Maar zij allen, waaronder staatslieden, arbeiders, strijders, pioniers, geleerden, asceten en heiligen en, bovenal, al onze mensen hebben van Rusland een grote wereldmacht gemaakt en de toekomst van het land bepaald…

Deel uitmaken van een diverse Russische beschaving betekent geluk, maar, nogmaals, het betekent ook verantwoordelijkheid en plicht. Onze beschaving is apart. Zij heeft haar eigen weg en er is geen sprake van enige arrogantie of superioriteitsgevoel. Deze beschaving van ons – dat is wat belangrijk is voor ons.

En wij zullen vechten voor ons Vaderland, ons Vaderland waarvan er maar één is, voor onze onafhankelijkheid en soevereiniteit, voor onze cultuur en tradities. Wij zullen dit handhaven en verdedigen in naam van onze voorouders en onze nakomelingen, in het belang van Rusland, zijn grote geschiedenis en zijn grote toekomst.

De Russen hebben wat meer ups en downs meegemaakt dan de meeste landen, met uitzondering van China. Maar dit klinkt niet als een bange leider die gelooft dat hij met zijn rug tegen de muur staat en dat Rusland een nieuwe nederlaag tegemoet gaat.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De waarheid en de geschiedenis achter de huidige gebeurtenissen

Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

(Visited 19 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

HNMDA UPDATE'S
!!! Blijf op de hoogte

! Meld je aan


.Meld je aan via mail

OF op telegram https://t.me/HNMDA_ALL


- S'morgens & S'avonds 1 nieuwsbrief met de nieuwste berichten
- Weekelijkse nieuwsbrief met alle headlines
- Soms een (verkeerd/ongewenst/test) mailtje, daar werken we aan...


...Anders hoor je het niet

%d bloggers liken dit: