Help door dit met anderen op je social media te delen!

In oktober vorig jaar publiceerde het Landelijk Steunpunt Extremisme (LSE) een zogeheten handreiking getiteld ‘Samenzweringen: herkennen van en omgaan met problematisch gedrag’.

Deze handreiking geeft informatie over complotdenken en de vraag wanneer mensen problematisch gedrag vertonen onder invloed van deze theorieën. Ook gaat de tekst in op wie er ontvankelijk is voor deze denkbeelden, wat hieraan ten grondslag kan liggen en hoe je in contact blijft met mensen die ‘zorgelijk gedrag’ lijken te vertonen.

Wat verstaat het LSE onder een complottheorie? “Een samenzweringstheorie kenmerkt zich door het idee dat een groep invloedrijke individuen zich in het geheim macht toe-eigent, rechten van mensen schendt, feiten achterhoudt of belangrijke maatschappelijke instellingen verandert ten gunste van de belangen van de elite. Deze theorieën plaatsen dus vraagtekens bij de legitimiteit van maatschappelijke en politieke instituties.”

Niet ‘wakker’

Denk je dat er een groep invloedrijke individuen is die zich in het geheim macht toe-eigent en onze rechten wegneemt? Dan ben je volgens het LSE dus een complotdenker.

Ja, echt.

Een persoon die in samenzweringen gelooft, staat in de regel wantrouwend tegenover andersdenkenden. Elk argument dat een complot op onderdelen tegenspreekt, kan dan ook gezien worden als een bewijs dat ‘de ander’ deel uitmaakt van het complot of dat diegene niet ‘wakker’ is, aldus het steunpunt.

Tips

Het demagogische LSE noemt ‘enkele tips’ voor het aangaan van een gesprek met een ‘complotdenker’: schrik niet bij het horen van een complottheorie, geef de persoon niet het gevoel dat diegene vreemd, afwijkend of zorgwekkend gedrag vertoont, geef de persoon niet het gevoel dat diegene zich moet verdedigen of verantwoorden, probeer een complottheorie niet te weerleggen met ‘feitelijke’ informatie, ga géén debat of discussie aan en zie jezelf niet als verdediger van overheidsbeleid.

Het steunpunt adviseert verder om te erkennen dat overheden ook tekortschieten en fouten kunnen maken, begrip te tonen voor op feiten gebaseerde punten die iemand aandraagt in zijn of haar beredenering en empathie te tonen voor iemands grieven, niet voor iemands boodschap.

NCTV

Het LSE is in 2015 opgericht vanuit een actieprogramma van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de ministeries van Justitie en Veiligheid, en Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

4.5
2
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Source: ninefornews.nl

(Visited 51 times, 1 visits today)

Door Nine4news

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

HNMDA UPDATE'S
!!! Blijf op de hoogte

! Meld je aan


.Meld je aan via mail

OF op telegram https://t.me/HNMDA_ALL


- S'morgens & S'avonds 1 nieuwsbrief met de nieuwste berichten
- Weekelijkse nieuwsbrief met alle headlines
- Soms een (verkeerd/ongewenst/test) mailtje, daar werken we aan...


...Anders hoor je het niet

%d bloggers liken dit: