De EU moet delen van de publieke opinie aanpakken die een snel einde van het conflict in Oekraïne voorstaan, en het recente offensief van Kiev in het noordoosten heeft daarbij geholpen, aldus Josep Borrell, de topdiplomaat van het blok, bericht RT.

“Er is in een deel van de Europese samenleving een verleiding om Oekraïne in de steek te laten,” zei hij in een donderdag gepubliceerd interview tegen de krant El Mundo. Mensen “willen de oorlog beëindigen omdat ze de gevolgen, de kosten niet kunnen dragen. We moeten die mentaliteit bestrijden. Het offensief aan het noordoostelijke front helpt daarbij.”

Borrell verwees naar de Oekraïense actie van vorige week, waarbij Kievse troepen de Russische troepen uit een deel van de regio Charkov hebben verdreven. Sommige Amerikaanse functionarissen eisten namens de Amerikaanse inlichtingendiensten de eer op voor de vorderingen.

Volgens Borrell was het Oekraïense offensief een “verademing” voor Brussel, omdat het dient als bevestiging dat zijn strategie “deugdelijk” was. Hij heeft herhaaldelijk verklaard dat Rusland op het slagveld moest worden verslagen om een einde te maken aan de vijandelijkheden in Oekraïne.

De ambtenaar vertelde de krant dat de EU-strategie om Rusland te straffen een lange tijd nodig heeft om de sancties te laten werken, en dat de mensen daarop voorbereid moeten zijn.

“Het is als een dieet. In een week verlies je misschien geen kilo, maar je moet doorgaan,” zei hij, en herhaalde daarmee de metafoor die hij dinsdag gebruikte tijdens een toespraak in het Europees Parlement.

De EU heeft samen met de VS militaire hulp naar Oekraïne gestuurd en Rusland economische sancties opgelegd. Dit ging ten koste van de Europese economieën, die nu geconfronteerd worden met torenhoge energieprijzen en mogelijke tekorten aan aardgas als gevolg van het besluit van hun regeringen om zich los te koppelen van de Russische leveranties.

Borrell bagatelliseerde grimmige voorspellingen dat de komende winter een ramp voor de EU zou kunnen worden.

“Er zijn politieke tegenstanders die zeggen dat we dood zullen vriezen. Sommige van die mensen die dat zeggen zijn geen ideologische radicalen, maar houden vol dat de weg die we inslaan een dwaze is,” zei hij.

Hij stelde voor dat de EU-regering de mensen beter moet voorlichten over de situatie.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Hoe de komende wereldwijde hongersnood in Rusland wordt gemeld

Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

(Visited 24 times, 1 visits today)
Een gedachte over “Borrell wil Oekraïne-sceptische EU-burgers bestrijden”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

HNMDA UPDATE'S
!!! Blijf op de hoogte

! Meld je aan


.Meld je aan via mail

OF op telegram https://t.me/HNMDA_ALL


- S'morgens & S'avonds 1 nieuwsbrief met de nieuwste berichten
- Weekelijkse nieuwsbrief met alle headlines
- Soms een (verkeerd/ongewenst/test) mailtje, daar werken we aan...


...Anders hoor je het niet

%d bloggers liken dit: