De krijgshaftige ensceneringen van Zelensky, waarin hij zich pronkend met gepolijste tanden voortdurend illusoire oorlogsdoelen in het vooruitzicht stelt, kunnen zijn onbekwaamheid niet verhullen. Wat voortdurend in het nadeel van zijn troepen werkt.

Voor de proxy van het Westen, dat tot nu toe enorme sommen geld heeft uitgegeven om Moskou te verwurgen, zoals het met de Sovjets in Afghanistan heeft gedaan, is het vijf over twaalf om succes te laten zien. Met andere woorden, de Anglo-Amerikaanse en Europese financiers en wapenduwers worden onrustig en willen resultaten zien. Niet alleen de tijdelijke foto-ops, waarbij 20 zielen-dorpen visueel vastgelegd worden als decor voor het hijsen van de nationale vlag. Maar echte terreinwinsten, heroveringen, verdiensten. En vooral, het vermogen om heroverde gebieden te behouden, schrijft globaleye1984.

Om ervoor te zorgen dat deze uiterst gulle donorbronnen niet eerder opdrogen dan voorzien en dat corrupte elementen in de hoogste echelons stukken van de taart kunnen blijven afsnoepen, voelt de Zelensky-junta zich genoodzaakt om koste wat kost alles op alles te zetten. Zonder rekening te houden met verliezen. Het belangrijkste is dat er iets gebeurt. Ook al is het maar een minimale vertoning. Maar zoals zo vaak, werd de berekening gemaakt zonder de kosten te calculeren. Het zogenaamde tegenoffensief op Kherson is een bijproduct van deze hachelijke situatie.

Gonzalo Lira, een Amerikaanse journalist die in de Oekraïense stad Charkiv gevestigd is, meent dat Kiev in een val gelopen is. In een commentaar op het huidige verloop van het tegenoffensief, zei Lira:

Bevelvoerder

Het is een absolute ramp. Maar zij winnen terrein. Zij zeggen dat zij dorpen terugnemen. En wat dan nog? De prioriteit voor de Russen is de demilitarisering van het Zelensky-regime. Wat betekent dat? Het betekent de totale vernietiging van de krachten van het Zelensky-regime. En in Kherson… Zelfs de grootste cheerleader van Kiev geeft nu toe dat de Russen een overweldigend voordeel hebben wat de artillerie betreft. Voorzichtige schattingen spreken van een overmacht in de orde van 10 tegen 1. En het Zelensky-regime heeft geen tanks meer om het op terrein goed te maken en stand te houden. Zij hebben alleen soldaten en artillerie die door het Westen geleverd worden. En wat doet het Zelensky-regime? Zij gooien alles op Kherson. De bedoeling is natuurlijk om een doorbraak te bereiken. Zij willen deze doorbraak gebruiken om de Russen terug te dringen en eventueel op te rukken naar de Krim en die in te nemen. Mijn glimlach vertelt u wat ik daarvan denk.

Hoe dan ook. Het punt is… Ik was aanvankelijk van mening dat, zodra de strijd om de Donbass in het oosten beslist was en de Russen er als overwinnaars uitkwamen, zij naar het westen zouden trekken. Maar nu hebben we dit Kherson-offensief. De Russen zijn niet langer verplicht naar het westen uit te rukken om de strijdkrachten van het Zelensky-regime te confronteren en eventueel uit te roeien. Dat is niet langer nodig. De Russen kunnen in Kherson achterover leunen en gewoon wachten tot het Zelensky-regime zijn troepen op een presenteerblaadje serveert. Dat is wat er gebeurt. Plaats uzelf eens in de schoenen van de Russen. Waarom achter de troepen van het Zelensky-regime aanrennen, terwijl ze in Kherson voor de artillerie gegooid worden.

Deze immens dappere mannen vechten als demonen en zij gooien alles wat zij hebben in de strijd, maar met een 10 tegen 1 minderheid in artillerie. Zij kunnen de Russen alleen maar speldenprikjes geven. Zij zijn helemaal niet in staat om het Russische artillerievuur te pareren. Dit is de voornaamste reden voor deze ongelooflijke verliezen. Het Zelensky-regime moet dit offensief voortzetten. En het ergste is natuurlijk, dat de Russen zich allereerst langzaam terugtrekken. Hier en daar een dorp opgeven. Wat helemaal geen betekenis heeft. Want dit moedigt het Zelensky-regime aan om het offensief voort te zetten. Omdat zij aan het winnen zijn. Zij winnen terrein. Zij heroveren dit dorp of dat dorp. Dat ene gehucht. Dat kleine nestje waar 200 baboesjka’s wonen. Daarmee brengen zij hun soldaten in gevaar. Die zijn een gemakkelijke prooi voor de artillerie en worden vernietigd. Het Kherson-offensief is een valstrik. En het Zelensky-regime is er ingetrapt.”

[embedded content]

Als deze beoordeling juist is, zou het een briljante zet zijn. Wie Sun-Tsu’s “De Kunst van de Oorlog” gelezen heeft, weet dat een gewapend conflict veel meer vaardigheid en subtiliteit vereist dan ooit bij de Annalena Baerbocks en Joseph Borells zou opkomen. Schijnbewegingen zoals die welke Lira hierboven beschrijft, moeten deel uitmaken van het proactieve repertoire van elke commandant.

Bovendien zijn er onmiskenbaar territoriale tegenslagen en valkuilen. Kherson is vlak land. Tientallen kilometers steppen zonder dekkingsmogelijkheden. Hoewel het in Donetsk versterkte gebied samen met de NAVO-troepen veel meer kans zou hebben om de Russen zware verliezen toe te brengen, gaf Zelensky het bevel om naar Kherson op te marcheren. Het doet denken aan de fouten van Hitler bij Duinkerken, de Slag om Engeland en de landingen van de Geallieerden in Normandië. En niet te vergeten Stalingrad.

En vanuit het standpunt van het Kremlin is het uiterst welkom dat dit machtsvertoon van de kant van Kiev gekoppeld is aan de verplichting om zo snel mogelijk succes te boeken op het slagveld. Als u tijd over hebt, wordt uw foutenmarge steeds groter. Waarom lokt u de vijand niet naar waar hij het gemakkelijkst te verslaan is? In het achterland van Donetsk, dat bezaaid is met vestingwerken en loopgraven, hebben de Russen niet zo’n gemakkelijk spel als in het zuiden.

Volgens berichten in de media gingen de generaals van Zelensky niet akkoord met het “tegenoffensief”. Niettemin overstemde de Oekraïense opperbevelhebber ternauwernood zijn militaire staf en luidde de tegenaanval in. Een uitputtingsslag is meestal niet in evenwicht. Dat betekent dat wiens uitputting sneller is, zich eerder zal moeten gewonnen geven dan de tegenstander. En zoals het er nu uitziet, zal dat niet Rusland zijn.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Europa: Steeds meer de slaaf van Amerika

Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

(Visited 37 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

HNMDA UPDATE'S
!!! Blijf op de hoogte

! Meld je aan


.Meld je aan via mail

OF op telegram https://t.me/HNMDA_ALL


- S'morgens & S'avonds 1 nieuwsbrief met de nieuwste berichten
- Weekelijkse nieuwsbrief met alle headlines
- Soms een (verkeerd/ongewenst/test) mailtje, daar werken we aan...


...Anders hoor je het niet

%d bloggers liken dit: