De enige mogelijke verklaring voor deze schokkende houding is dat het Westen zo wanhopig is geworden om de langzame maar gestage opmars van Rusland in de laatste fase van het Oekraïense conflict te stoppen, dat zijn ideologisch gedreven elite letterlijk bereid is om het leven van hun eigen volk en dat van toekomstige generaties op te offeren in een laatste wanhoopspoging om dat te bewerkstelligen. Hun burgers, ondertussen, keuren dit natuurlijk niet goed, maar zijn machteloos om de loop der gebeurtenissen te veranderen, schrijft Andrew Korybko.

Kiev’s Nuclear Terrorism Towards The Zaporozhye Power Plant Threatens All Of Europe”, zo schreef de auteur vorige week, maar toch beweerden velen in het Westen nog steeds dat het Rusland was dat dit soort acties ondernam, nadat zij door de mainstream media waren voorgelicht om te vallen voor het ongelooflijke narratief dat de Euraziatische grootmacht dezelfde installatie die onder haar controle staat, zou bombarderen. De waarheid is sindsdien onweerlegbaar aan het licht gekomen door niemand minder dan Zelensky en zijn senior adviseur Podalyak. De eerste verklaarde brutaal dat “iedere Russische soldaat die op de centrale schiet, of schiet met de centrale als dekmantel, moet begrijpen dat hij een speciaal doelwit wordt voor onze agenten van de inlichtingendienst, voor onze speciale diensten, voor ons leger”, terwijl de tweede bevestigde dat Kiev “elk soort wapen” zal “gebruiken” om die centrale te “bevrijden”.

Deze verklaringen komen neer op stilzwijgende bekentenissen dat Rusland weer eens gelijk had in wat het over Kiev waarschuwde, en dat was in deze context dat het nucleair terrorisme tegen Europa voert. Er is nu geen twijfel meer mogelijk nadat deze twee vooraanstaande functionarissen openlijk hebben aangekondigd dat zij militair geweld zullen gebruiken om Rusland uit de kerncentrale van Zaporozhye (ZNPP) te verwijderen. Het feit dat die dreigementen door geen enkele Westerse functionaris veroordeeld zijn, wijst erop dat zij er passief mee instemmen dat hun gevolmachtigde het zwaard van Damocles van een nucleaire catastrofe boven ieders hoofd houdt. Dit is des te verbazingwekkender, omdat de gevolgen van een eventuele ramp in het hele continent zouden nazinderen, vooral in het Zwarte-Zeegebied, waar verschillende leden van de EU en de NAVO aan grenzen.

De enige mogelijke verklaring voor deze schokkende houding is dat het Westen zo wanhopig is geworden om de langzame maar gestage opmars van Rusland in de laatste fase van het Oekraïense conflict te stoppen, dat zijn ideologisch gedreven elite letterlijk bereid is het leven van hun eigen volk en dat van toekomstige generaties op te offeren in een laatste wanhoopspoging om dat voor elkaar te krijgen. Hun burgers, ondertussen, keuren dit duidelijk niet goed, maar zijn machteloos om de loop der gebeurtenissen te veranderen. Zelfs als zij massaal vreedzaam zouden protesteren, zou dat geen verschil maken, want het enige wat zij in theorie kunnen doen is hun ambtenaren onder druk zetten om Kiev te veroordelen, wat niet realistisch is om te verwachten en ook geen verschil zou maken. De enige die in staat is deze dreigende nucleaire catastrofe af te wenden, is de Amerikaanse beschermheer van dat afbrokkelende land.

Cynisch gesproken zou Washington het misschien niet zo erg vinden, zelfs als het ergste scenario zich voordoet, omdat in dat geval dit de “zilveren rand” zou zijn dat zijn economische rivalen aan de overkant van de Atlantische Oceaan voor altijd verhinderd zouden worden om in de toekomst met hem te concurreren. Dit gezegd zijnde, is het onduidelijk welke verhouding van zijn elite deze opvattingen zou kunnen hebben en of zij de invloed hebben om ervoor te zorgen dat hun land niet ingrijpt om te voorkomen dat dit gebeurt. Het lijdt echter geen twijfel dat tenminste sommigen binnen zijn permanente militaire, inlichtingen- en diplomatieke bureaucratieën (“deep state”) niet afkerig zijn van dat scenario, anders zou het nooit zover gekomen zijn dat Kiev nu praktisch de ZNPP aan het bombarderen is onder het voorwendsel van de “bevrijding” ervan van de Russische controle.

Hieruit kan een les getrokken worden die veel groter is dan het Oekraïense conflict zelf, en dat is dat radicale elementen van de VS-elite hun toevlucht zullen nemen tot de uiterste pogingen om ervoor te zorgen dat hun ideologische agenda wordt uitgevoerd, ongeacht de kosten. Dat betekent niet noodzakelijk dat alles de rode lijn zal overschrijden, hoewel het altijd kan gebeuren, zelfs zonder dat iemand dat van plan is. Wat het ruimere plaatje betreft, de ophanden zijnde hervatting van de “Pivot to Asia” van de VS na het provocerende uitstapje van mevrouw Pelosi naar Taiwan eerder deze maand, suggereert dat een regionale variant van de indirecte nucleaire spitsvondigheid van Kiev op een dag zou kunnen worden toegepast op de Volksrepubliek.

Het Oost-Aziatische theater van de Nieuwe Koude Oorlog is heel anders dan het Oost-Europese, maar datzelfde strategische principe blijft constant: het kan niet langer worden uitgesloten dat de regionale proxies van de VS in de voetsporen van Kiev zullen treden door de inzet tot het hoogste niveau op te voeren in een wanhopige poging om China te stoppen als het als overwinnaar uit een heet conflict komt (zelfs in een langzaam en gestaag tempo zoals Rusland in Oekraïne doet). In zekere zin is dit een remix van de zogenaamde “Madman Theory” van Nixon, waarbij hij deed alsof hij gek genoeg was om het ondenkbare te doen om de toenmalige internationale rivalen van zijn land af te schrikken, met als voornaamste verschil dat de ideologisch gedreven Amerikaanse elite misschien wel helemaal niet doet alsof.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

BREAKING: Russische geografische doelstellingen “zijn veranderd” in Oekraïne

Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

HNMDA UPDATE'S
!!! Blijf op de hoogte

! Meld je aan


.Meld je aan via mail

OF op telegram https://t.me/HNMDA_ALL


- S'morgens & S'avonds 1 nieuwsbrief met de nieuwste berichten
- Weekelijkse nieuwsbrief met alle headlines
- Soms een (verkeerd/ongewenst/test) mailtje, daar werken we aan...


...Anders hoor je het niet

%d bloggers liken dit: