Foto: Unsplash

Help anderen door deze info met vrienden op je social netwerk te delen!

Het fundament onder het stikstofbeleid brokkelt steeds verder af. De ChristenUnie vindt dat de omstreden stikstofkaart van tafel moet. De partij vindt het terecht dat premier Rutte vorige week excuses aan de boeren heeft aangeboden over deze ‘beruchte’ kaart. Dat is voor de partij onvoldoende. De kaart moet expliciet worden ingetrokken, vindt de ChristenUnie.

Begin juni presenteerde stikstofminister Van der Wal een kaart waarop per gebied was aangegeven hoeveel stikstofreductie er gerealiseerd zou moeten worden. De kaart leidde tot grote ophef bij boerenorganisaties.

Twee vooraanstaande D66-wetenschappers, waaronder Han Lindeboom, zeggen daarnaast in De Telegraaf dat het prima mogelijk is om minder stikstofuitstoot te realiseren zonder de veestapel in te krimpen.

Moet ogenblikkelijk worden gecanceld

Onderzoekers Jaap Hanekamp, Geesje Rotgers en William Briggs gaan nog een stap verder. Het drietal vindt dat het stikstofmodel, Aerius geheten, ogenblikkelijk moet worden gecanceld.

In maart stelde het RIVM eindelijk de validatiestudies van het stikstofmodel beschikbaar. De onderzoekers namen deze onder de loep. Hun hoofdconclusie: Aerius moet onmiddellijk ‘uit de lucht’ worden gehaald.

Aerius is onbruikbaar voor de doeleinden die overheden toekennen aan dit model. De gedane validatiestudies melden zélf dat Aerius ondermaats presteert. Dat is opzienbarend gezien het feit dat Aerius ondanks deze vroegtijdige negatieve kwalificatie toch in gebruik is genomen en nog steeds in gebruik is, schrijft Rotgers op Twitter.

Betekenisloze resultaten

Ze voegt toe dat de toetsingscriteria om Aerius te verifiëren ondermaats zijn. “Dat wil zeggen te ‘makkelijk’, waarmee Aerius veel te snel als ‘acceptabel’ werd bestempeld.”

De onderzoekers deden zelf een testrun met Aerius. Die liet betekenisloze resultaten zien: een 50 procent reductie van vee van een bepaald bedrijf leidde tot een afname van stikstofdepositie met 0,1 procent, iets wat onmeetbaar is en modelmatig ruim wordt overstegen door rekenonzekerheden, schrijft Hanekamp op zijn website.

Het model is volgens hem ‘onbruikbaar in zijn huidige wetenschappelijke, bestuurlijke en maatschappelijke rol’.

5
22
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Source: ninefornews.nl

(Visited 1 times, 1 visits today)

Door Nine4news

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

HNMDA UPDATE'S
!!! Blijf op de hoogte

! Meld je aan


.Meld je aan via mail

OF op telegram https://t.me/HNMDA_ALL


- S'morgens & S'avonds 1 nieuwsbrief met de nieuwste berichten
- Weekelijkse nieuwsbrief met alle headlines
- Soms een (verkeerd/ongewenst/test) mailtje, daar werken we aan...


...Anders hoor je het niet

%d bloggers liken dit: