Als men recente enquêtes mag geloven, is er onder de Duitse bevolking een stemmingwisseling gaande over de oorlog in Oekraïne. Het aantal mensen dat de huidige Oekraïense leiding in Kiev niet als lichtend baken van de westerse manier van leven ziet, en evenmin de sancties tegen Rusland en de drastische gevolgen daarvan voor Duitsland goedkeurt, neemt duidelijk toe. Dit zou nog steeds een minderheid zijn, maar in tegenstelling tot de situatie in februari of maart, geen kleine, maar een groeiende minderheid, die ook snel een meerderheid zou kunnen worden, afhankelijk van de ontwikkelingen, schrijft Wolfgang Hübner.

Deze verandering kan nauwelijks toegeschreven worden aan de systeemconforme massamedia, maar veeleer aan nog vrije informatiebronnen, een toegenomen wantrouwen in de Berlijnse regering, maar vooral aan de angst voor de materiële gevolgen van het in feite mislukte “Poetin ruïneren”-beleid. De laatste tijd zijn er steeds meer kritische berichten en stemmen over wat er in Oekraïne gebeurt, en ook kritiek op het officiële Duitse beleid en de dreigende gevolgen daarvan. Hier volgen wat ik beschouw als de belangrijkste impulsen voor de verandering van stemming:

– Steeds meer Duitsers beseffen dat de westerse “solidariteit” met een staat, die tot voor de oorlog hoogstens belangstelling wekte vanwege zijn corruptie en armoede, zeer directe persoonlijke gevolgen heeft en zal hebben. Als energie niet meer goedkoop is, zal het leven, naast de inflatie, duurder worden op een manier die het bestaan van mensen met een laag of normaal inkomen zal veranderen, zo niet bedreigen. Maar zelfs kringen met hoge inkomens en zelfs rijken zijn niet grondeloos bang voor verliezen.

– Het aantal mensen dat vreest voor een escalatie van het conflict tussen de NAVO en de EU enerzijds, en Rusland (en China) anderzijds, dat niet langer in de hand kan worden gehouden, is toegenomen. De oorlog in Oekraïne wordt steeds meer opgevat als een militair conflict tussen de VS en Rusland. Dit doet afbreuk aan het propagandistisch aureool van het presidentiële boegbeeld Zelensky, die nu wordt gezien als een pion van Amerikaanse machtsbelangen. Zijn vertrekkende ambassadeur in Berlijn heeft er ook veel toe bijgedragen om Oekraïne in de schijnwerpers te zetten met zijn schandalige opmerkingen.

– Nogal wat burgers in het autoland Duitsland hebben met verbazing opgemerkt hoeveel chique pronkmodellen met Oekraïense kentekenplaten er nu op de Duitse wegen rondrijden. En verrassend vaak zitten er goed doorvoede mannen van militair-competente leeftijd aan het stuur. Dit voedt natuurlijk het wantrouwen in de verhalen over het bewonderenswaardige patriottisme en de zelfopoffering van de Oekraïners.

– Ondanks de beste pogingen van Rusland-hatende media, politici en propaganda, is het niet echt gelukt om de Russische president Vladimir Poetin te demoniseren als een “slachter”, een “tiran” of zelfs een nieuwe “Hitler”. De Duitsers houden misschien niet van hem (waarom zouden ze?), maar velen bewonderen een man die dicht bij het volk staat en koel politiek calculeert, en die veel meer klasse heeft dan het huidige Duitse politieke personeel. De FAZ, BILD en ARD/ZDF mogen Poetin er dan van beschuldigen dat hij Duitsland wil onderwerpen, maar er zijn genoeg Duitsers die dat niet zo erg zouden vinden.

– En tenslotte: noch de massale westerse sancties hebben Poetin of Rusland geruïneerd, noch is Moskou geïsoleerd in de wereld. Dit besef blijft zelfs bij goedgelovige kijkers van “Tagesschau” of “Heute” niet onopgemerkt. Evenmin is er enig teken van het veelbesproken militaire falen van de Russen in Oekraïne. Integendeel, bijna alles wijst op een nederlaag van Kiev en dus van het Westen.

Zeker, er zijn meer redenen waarom de Oekraïne-mythe, gecreëerd door het grootste en meest professionele propaganda-apparaat ter wereld aan het afbrokkelen is en waarschijnlijk spoedig zal instorten. Maar het gaat niet zozeer om de hoeveelheid van deze redenen, als wel om de werkelijke kwaliteit ervan. Deze kwaliteit zal echter waarschijnlijk superieur zijn aan de kwaliteit van de kunstmatig gecreëerde Oekraïne-mythe.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De crisis in Oekraïne gaat niet over Oekraïne. Het gaat over Duitsland

Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

HNMDA UPDATE'S
!!! Blijf op de hoogte

! Meld je aan


.Meld je aan via mail

OF op telegram https://t.me/HNMDA_ALL


- S'morgens & S'avonds 1 nieuwsbrief met de nieuwste berichten
- Weekelijkse nieuwsbrief met alle headlines
- Soms een (verkeerd/ongewenst/test) mailtje, daar werken we aan...


...Anders hoor je het niet

%d bloggers liken dit: