Amnesty International heeft in een verrassende verschuiving in een nieuw rapport dat donderdag is vrijgegeven haar onderzoek naar de mensenrechten op Oekraïne gericht. Het leidde onmiddellijk tot een storm van kritiek, aangezien zowel westerse deskundigen als Kiev-functionarissen zelf de bevindingen als “oneerlijk” bestempelden, bericht Thefreethoughtproject.com.

Het Amnesty-rapport zegt dat de onderzoekers “bewijzen hebben gevonden van Oekraïense troepen die aanvallen uitvoerden vanuit dichtbevolkte woonwijken, en zich ook verschansten in burgergebouwen in 19 steden en dorpen” in drie door oorlog verscheurde regio’s van het land van april tot juli.

In het rapport wordt gedetailleerd beschreven dat scholen en ziekenhuizen, en ook huizen van mensen, in gevaar werden gebracht, wat wijst op tactieken van het type “menselijke schilden” die door het Oekraïense leger worden gebruikt.

“Dergelijke tactieken zijn in strijd met het internationaal humanitair recht en brengen de burgerbevolking in gevaar, omdat zij civiele voorwerpen tot militaire doelen maken. De daaropvolgende Russische aanvallen in bevolkte gebieden hebben burgers gedood en civiele infrastructuur vernietigd,” vervolgde Amnesty, zeggende dat dit resulteerde in Russische aanvallen op genoemde civiele infrastructuur.

Het rapport vermeldt verder dat in 22 van de 29 scholen die tussen april en juli door een Amnesty-team bezocht werden, onderzoekers bewijzen vonden van voorafgaande militaire activiteiten. Bovendien werden vijf gevallen gedocumenteerd waarin Oekraïense troepen ziekenhuizen als bases gebruikten. In het rapport werd zelfs benadrukt dat Amnesty “niet op de hoogte was” van gevallen waarin Oekraïense troepen eerst hadden geprobeerd burgers uit deze plaatsen te evacueren.

Ondanks het feit dat zij onder druk staat om geen onderzoek in te stellen naar de Oekraïense kant en deze niet te bekritiseren voor schendingen van de mensenrechten, zei secretaris-generaal van Amnesty International Agnès Callamard bij de vrijgave van het rapport:

“In een defensieve positie verkeren, ontslaat het Oekraïense leger niet van de plicht het internationaal humanitair recht te eerbiedigen.”

Dat zo’n gerespecteerde, in het Westen gevestigde vooraanstaande mensenrechtenorganisatie deze praktijken van het Oekraïense leger veroordeelde, leidde natuurlijk tot tegenreacties van de leiders in Kiev, en ook van sommige westerse deskundigen, die zelfs zo ver gingen om de gebruikelijke beschuldiging “Poetin-sympathisanten!” te uiten…

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitry Kuleba was er snel bij om het Amnesty-rapport af te kraken, en zei: “Ik begrijp dat Amnesty op kritiek zal reageren door te zeggen dat zij beide partijen in het conflict bekritiseren. Maar bij zulk gedrag van Amnesty gaat het er niet om de waarheid te zoeken en die aan de wereld te presenteren, maar om een vals evenwicht te scheppen tussen de misdadiger en zijn slachtoffer.”

Andere commentatoren zeiden dat het neerkwam op “victim-blaming”…

Het Kremlin, ondertussen, zei dat het rapport bevestigt wat Rusland al lange tijd zegt. Woordvoerster Maria Zakharova zei: “Wij hebben het hier voortdurend over gehad, door de acties van de Oekraïense strijdkrachten de tactiek te noemen van het gebruiken van burgers als een “menselijk schild”.”

Andrew Korybko:

De waarheid is dat er om te beginnen nooit sprake is geweest van een “dappere Oekraïense verdediging”, waarbij alle beweringen van het tegendeel, zoals het Slangeneiland-incident en de Geest van Kiev, bewezen zijn niets anders te zijn dan nepnieuws. Nu kan iedereen wijzen op het laatste rapport van Amnesty International om Kiev te beschuldigen van oorlogsmisdaden, waardoor de populaire perceptie dat zijn strijders “onschuldige engelen” zijn, uitgehold wordt. Zij zijn het verre van, en hebben in feite het leven in gevaar gebracht van dezelfde burgers die zij beweren te “verdedigen” door woonwijken te militariseren.

Over die tactiek heeft Zububrothers half mei verklaard dat het een van de 15 redenen is voor de langzame maar gestage vooruitgang van Rusland in zijn speciale militaire operatie. President Poetin gelooft oprecht in de historische eenheid van Russen en Oekraïners, wat blijkt uit het feit dat hij zijn troepen opdracht geeft straat-voor-straat gevechten uit te vechten en zich zo in gevaar te brengen, in plaats van het leven van Oekraïense burgers te riskeren door eenvoudigweg hun tegenstanders, die zich in woonwijken verschanst hebben, met een tapijtbombardementen te bestoken. Zonder het te willen, heeft Amnesty International tegelijkertijd de reputatie van Kiev verslechterd en die van Rusland verbeterd.

Daarom zijn pro-Kiev trollen zo getriggerd, want deze NGO legt een groot gewicht in de schaal als het gaat om de vorming van de westerse publieke opinie. Veel mensen nemen haar woorden voor waar aan, zelfs wanneer zij liegt, zoals wanneer zij bijvoorbeeld beweert dat Rusland oorlogsmisdaden heeft begaan. Hoewel zij daar niet de waarheid over spreekt, is er geen reden om te vermoeden dat zij zou liegen over de oorlogsmisdaden van Kiev, vooral omdat zij had kunnen voorspellen dat haar laatste rapport op zo’n felle tegenstand van de trollen van die kant zou stuiten. Toch heeft het het gepubliceerd, wat zijn beweringen dat het de mythe van de MSM over Kiev ontmanteld heeft, nog meer geloofwaardigheid geeft.

Het had dit duidelijk niet hoeven doen, maar de activisten voelden zich sterk genoeg bij wat zij ontdekt hadden, dat zij beseften dat het hun plicht is de Westerse massa te informeren, zelfs als dat tegen het officiële verhaal ingaat. De MSM nieuwsorganen die de eerdere beweringen van Rusland ontkenden, worden nu ontmaskerd als mensen die gelogen hebben tegen hun doelpubliek, wat hun geloofwaardigheid nog verder uitholt en aantoont dat hun zogenaamde “factchecks” hierover pure propaganda waren. De Amerikanen beseften dat echter al vóór dit rapport, en daarom beschouwt slechts 1% Rusland als het “belangrijkste probleem” van de VS volgens de laatste opiniepeiling van Gallup.

Nu Amnesty International bewezen heeft dat Kiev woonwijken militariseert en zo roekeloos het leven van hun eigen mensen in gevaar brengt, is de verwachting dat nog minder Amerikanen de proxy-oorlog van hun regering tegen Rusland zullen steunen. De meesten van hen zijn immers zeer begaan met mensenrechtenkwesties, ook al laten zij zich ook gemakkelijk misleiden tot het steunen van doelen die dergelijke retoriek alleen gebruiken om hun doelpubliek te misleiden. In dit geval wordt hun een “politiek ongemakkelijke” waarheid over het Oekraïense conflict verteld, die bewijst dat Kiev niet zo “onschuldig” is als velen misschien ten onrechte gedacht hebben.

Pro-Kiev trollen hebben dus een reden om getriggerd te zijn door het laatste rapport van Amnesty International, maar zij hebben zich zo laten meeslepen dat zij niet eens beseffen dat hun nieuwste samenzweringstheorie over dat die NGO “Russische propaganda” zou zijn averechts werkt. Niemand gelooft dat serieus, en degenen die aan het conflict twijfelen of aan de gerechtigheid van de zaak Kiev beginnen te twijfelen, zullen op die samenzweringstheorie reageren door nog meer te twijfelen aan wat hun door de MSM verteld is dan ooit tevoren.

Deze samenzweringstheorie is immers zo dwaas dat zij iedereen in diskrediet brengt die beweert “aan de kant van Oekraïne te staan”. Wat die pro-Kiev trollen hadden moeten doen, was dit rapport negeren in plaats van te proberen er mee om te gaan door een volkomen belachelijke complottheorie te verzinnen, maar zij konden duidelijk hun emoties niet in bedwang houden nadat zij zo getriggerd waren door deze invloedrijke NGO die het officiële verhaal over het conflict tegenspreekt. Daaruit blijkt maar weer dat trollen een blok aan het been zijn voor iemands zaak, in plaats van een troef, maar zij zullen dat nooit beseffen en dus ongewild tegen de belangen van hun kant blijven werken.

[embedded content]


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Oekraïne gebruikt zijn burgers als menselijke schilden

Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

HNMDA UPDATE'S
!!! Blijf op de hoogte

! Meld je aan


.Meld je aan via mail

OF op telegram https://t.me/HNMDA_ALL


- S'morgens & S'avonds 1 nieuwsbrief met de nieuwste berichten
- Weekelijkse nieuwsbrief met alle headlines
- Soms een (verkeerd/ongewenst/test) mailtje, daar werken we aan...


...Anders hoor je het niet

%d bloggers liken dit: