2, 8 en 12 jaar over de houdbaarheidsdatum: kunt u het nog eten? Auteur Gerhard Wisnewski deed een zelfexperiment met zijn noodvoorraden en kwam tot een verbazingwekkende conclusie.

Gisteren ben ik begonnen met een zelfexperiment met oud conservenvoedsel, want de vraag rijst altijd hoe lang blikvoer en andere voorraden houdbaar zijn. Ik nam drie monsters van mijn eigen voorraden die al vele jaren oud waren en “prepareerde” ze. Te weten:

• Een zak gevriesdroogd trektochtvoedsel, merk Katadyn, gekocht circa 2018, houdbaarheidsdatum (BBD) 2020, dus 2 jaar geleden verlopen.

• Een pot Bolognesesaus, merk “Mamma Gina”, gekocht circa 2012, houdbaarheidsdatum 2014, d.w.z. 8 jaar geleden verlopen

• Een zak gevriesdroogd trektochtvoedsel, merk Katadyn, gekocht ca. 2008, BBD 2010, dus 12 jaar verlopen (gevriesdroogd trektochtvoedsel is vaak duurder dan blikjes, maar heeft het voordeel dat het lichter van gewicht is).

Ik geef toe dat ik zeer sceptisch was. Vooral met het oude conservenvoedsel was het een beetje een vreemd gevoel om het potje of zakje zelfs maar open te maken. Er was een psychosomatische verdedigingsreactie die u ervoor doet terugdeinzen en ook een lichte afkeer omvat. Kortom, men verwerpt het voedsel al vanwege de kennis van zijn leeftijd. Eigenlijk wilt u niet weten wat er in zit.

Maar u hoeft zich geen zorgen te maken. Als eerste was er een zak Katadyn trektochtvoedsel, die 2 jaar geleden was verlopen (houdbaarheidsdatum 2020): noedels met kip en spinazie. Na het opensnijden van het zakje geen onaangename indrukken, noch olfactorisch, noch visueel. Geur en uiterlijk normaal. Kokend water erop gegoten en geroerd. Daarna ruiken en (nu ook) proeven, normaal. Resultaat: volledig eetbaar. Daarna volgde de Bolognesesaus, waarvan de houdbaarheidsdatum acht jaar geleden is verstreken (houdbaarheidsdatum 2014). Hier geldt hetzelfde: de deksel van het potje opengedraaid, na opening geur en uiterlijk volkomen normaal. Smaak onberispelijk. Later hebben wij de hele inhoud van de pot zonder problemen verorberd.

Natuurlijk was ik vooral nieuwsgierig naar het trektochtvoedsel dat sinds 2010 over de datum was, en dat rond 2008 gekocht was, zo’n 14 jaar geleden. Het was zalm met aardappelen en dillesaus. Afgezien van het feit dat u, zoals verwacht, de zalm met een vergrootglas moest zoeken, was er niet het geringste verschil in kwaliteit met het eerder genoemde conservenvoedsel. Met andere woorden, het eten was net zo vers als het eten van het trektochtvoedsel dat tien jaar jonger was. Na het eten van de monsters, inclusief het potje Bolognese, waren er geen late effecten (maagklachten enz.).

Ik moet toegeven, dat ik dat niet verwacht had: 2, 8 en 12 jaar over de houdbaarheidsdatum is toch geen sinecure! Ik was nogal opgetogen en zette de conserven terug bij de rest van de voorraad. In wezen zou dit resultaat moeten gelden voor alle conserven, gevriesdroogd of niet, want de productieprocessen zouden hetzelfde moeten zijn. Maar ik wil hier natuurlijk geen vrijbrief geven en aanbevelen om bijvoorbeeld voedsel te eten dat over de datum is. Uiteindelijk draagt iedereen zelf de verantwoordelijkheid. Een vuistregel zou kunnen zijn: als er na 2 jaar niets in een blik of een zak gebeurt, dan zal er na 10 jaar ook niets in gebeuren. Het voedsel is immers helemaal dood: geen eencellig organisme roert zich er nog in. Als dat zo is, dan zwellen de zakken en de blikken op. En dan is het tijd om ze in de vuilnisbak te gooien!


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

HONGERSNOOD DOSSIER

Duitse minister van Binnenlandse Zaken: Burgers moeten noodrantsoenen gaan aanleggen

Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Een gedachte over “12 jaar over de houdbaarheidsdatum: Kunt u het nog eten?”
  1. Nou, da’s geen nieuws voor mij! Ik heb hier oa aardappel puree poeder twintig jaar over de data en prima in orde. een jaar geleden begon ik de oude en “vergeten” voorraden op te eten, zonder een probleem, ook doodgewone blikjes groente blijft jaren goed.
    Ingeblikte gekookte aardappelen, na het openen snel verwerken,, blijft na openen niet lang goed, maar was dan ook al 15 jaar over de datum! Ik spreek hier over voedsel welke geen “speciale” behandeling had gehad en gewoon gekocht bij de super.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

HNMDA UPDATE'S
!!! Blijf op de hoogte

! Meld je aan


.Meld je aan via mail

OF op telegram https://t.me/HNMDA_ALL


- S'morgens & S'avonds 1 nieuwsbrief met de nieuwste berichten
- Weekelijkse nieuwsbrief met alle headlines
- Soms een (verkeerd/ongewenst/test) mailtje, daar werken we aan...


...Anders hoor je het niet