Help mee door dit met anderen op je social netwerk te delen!

Begin dit jaar haalde de speciale VN-rapporteur op het gebied van marteling hard uit naar het optreden van de Nederlandse politie bij demonstraties. Nils Melzer noemde beelden van slaande agenten op Twitter ‘één van de meest walgelijke voorbeelden van politiegeweld sinds George Floyd’.

Hij reageerde op filmpjes waarin te zien was hoe agenten op het Malieveld een man sloegen die op de grond lag. “Deze agenten en hun leidinggevenden moeten worden vervolgd voor martelpraktijken,” schreef Melzer. Hij deelde ook een filmpje waarin te zien was hoe een politiehond tijdens een coronademonstratie in Amsterdam een man greep.

De Nederlandse politiebonden dienden vervolgens een officiële klacht in tegen Melzer. Ze noemden hem ‘bevooroordeeld’ en daardoor ‘niet meer geloofwaardig’. De bonden claimden ook dat Melzer ‘voorbarige conclusies’ had getrokken.

Halsema en Yesilgoz klimmen in de pen

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam schreef de VN-rapporteur een brief waarin ze wijst op het ‘beheerste en rechtstatelijke optreden van de Amsterdamse politie bij demonstraties’.

Melzer stuurde begin januari ook een brief aan de regering waarin hij tekst en uitleg vraagt bij het hardhandige politieoptreden tijdens coronaprotesten. Volgens minister van Justitie Dilan Yesilgoz was die brief ‘onjuist en onvolledig’.

De minister schreef terug dat de overheid niet herkent dat er sprake zou zijn van een ‘wijd verspreide straffeloosheid in Nederland’. Ook schreef ze dat ‘de overheid alle vertrouwen heeft in het Nederlandse rechtssysteem’.

Lekker voorbeeld voor autoritaire regimes in andere landen

De VN-rapporteur heeft zijn onderzoek afgerond. De overheid heeft er na 60 dagen nog altijd niet op gereageerd. Hij schrijft dat de inzet van politiehonden in een aantal gevallen niet heeft geleid tot de-escalatie, maar er juist voor heeft gezorgd dat het geweld uit de hand liep, resulterend in ernstige verwondingen en gratuite vernedering, wat duidelijk in strijd is met het VN-antifolterverdrag.

Onderzoeksjournalist Thomas Bollen reageert: “Excessief politiegeweld in eigen land, en onze regering geeft niet eens een reactie op rapport VN-gezant. Lekker voorbeeld voor autoritaire regimes in andere landen.”

5
14
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Source: ninefornews.nl

Door Nine4news

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

HNMDA UPDATE'S
!!! Blijf op de hoogte

! Meld je aan


.Meld je aan via mail

OF op telegram https://t.me/HNMDA_ALL


- S'morgens & S'avonds 1 nieuwsbrief met de nieuwste berichten
- Weekelijkse nieuwsbrief met alle headlines
- Soms een (verkeerd/ongewenst/test) mailtje, daar werken we aan...


...Anders hoor je het niet

%d bloggers liken dit: