Drie verdachte huurlingen uit Groot-Brittannië en Marokko, die zich bij het Oekraïense leger aansloten en later door de troepen van de Volksrepubliek Donetsk (DPR) gevangen werden genomen, kunnen daar de doodstraf tegemoet zien, heeft het Bureau van de procureur-generaal van de republiek op vrijdag gezegd, bericht RT.

Viktor Gavrilov, de woordvoerder van justitie, onthulde dat een onderzoek naar de activiteiten van “een groep buitenlandse huurlingen” die “deelgenomen zouden hebben aan de voorbereiding en uitvoering van vijandelijkheden tegen de DPR,” was afgerond en dat een strafzaak “volledig gevormd” was.

“Het materiaal van de zaak is overgedragen aan een van de rechtbanken van de republiek voor onderzoek dat, rekening houdend met de oorlogstijd, zou kunnen leiden tot de toepassing van de ultieme straf – de doodstraf – op de beschuldigden,” vertelde Gavrilov aan journalisten.

Het Bureau van de procureur-generaal preciseerde dat het onderzoek had bevestigd dat de Britten Shaun Pinner en Andrew Hill, samen met de Marokkaan Ibrahim Saadoun, betrokken waren bij misdaden die onder drie artikelen van het strafwetboek van de DVR vallen: het “plegen van misdaden in groepsverband,” de “gewelddadige machtsovername of het gewelddadig vasthouden van de macht,” en “mercenarisme” (huurlingenhandel).

Volgens het Wetboek van Strafrecht van de DVR kan mercenarisme, dat internationaal als een misdaad wordt beschouwd, bestraft worden met een gevangenisstraf van drie tot zeven jaar, en het met geweld grijpen van de macht – van 12 tot 20 jaar. Verzwarende omstandigheden of oorlogstijd kunnen leiden tot de doodstraf.

Pinner en een andere vermeende Britse huurling, Aiden Aslin, hebben de Britse premier Boris Johnson opgeroepen om hun ruil te bemiddelen tegen een van de Oekraïense oppositieleiders, Victor Medvedchuk, die door de Oekraïense strijdkrachten wordt vastgehouden. Londen heeft zich er echter kennelijk toe beperkt Pinner en Aslin “krijgsgevangenen” te noemen, in plaats van “huurlingen”, en heeft gezegd dat zij dienovereenkomstig behandeld moeten worden.

Begin mei publiceerde Andrew Hill een video waarin hij zei dat hij na zijn komst naar Oekraïne besefte dat “het daar de hel was”. Hij beweerde ook dat de buitenlandse huurlingen met wie hij vocht “echt slechte mensen en sadisten” waren.

“Ik begrijp dat ik alles verkeerd heb gedaan en ik hoop op clementie van de Volksrepubliek Donetsk,” zei hij.

Rusland viel de buurstaat aan, nadat Oekraïne de voorwaarden van de Minsk-akkoorden, die voor het eerst in 2014 werden ondertekend, niet had uitgevoerd. Het door Duitsland en Frankrijk bemiddelde Minsk-protocol was bedoeld om de afgescheiden regio’s een speciale status binnen de Oekraïense staat te geven.

Het Kremlin heeft sindsdien geëist dat Oekraïne zich officieel tot neutraal land verklaart dat zich nooit zal aansluiten bij het door de VS geleide militaire blok van de NAVO. Kiev houdt vol dat het Russische offensief volkomen ongeprovoceerd was en heeft beweringen ontkend dat het van plan was de twee republieken met geweld te heroveren.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Helikopter met buitenlandse huurlingen neergeschoten boven Mariupol – Frankrijk woedend

Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

HNMDA UPDATE'S
!!! Blijf op de hoogte

! Meld je aan


.Meld je aan via mail

OF op telegram https://t.me/HNMDA_ALL


- S'morgens & S'avonds 1 nieuwsbrief met de nieuwste berichten
- Weekelijkse nieuwsbrief met alle headlines
- Soms een (verkeerd/ongewenst/test) mailtje, daar werken we aan...


...Anders hoor je het niet

%d bloggers liken dit: