De Oekraïense autoriteiten zoeken naar alle middelen om hun Azovstal-nazi’s te redden. De laatste maand van het conflict heeft de Oekraïense regering er vooral naar gestreefd de liquidatie te voorkomen van de neonazi’s van de Nationale Veiligheidstroepen die in de fabriek van Azovstal in Mariupol in de val zitten. De groep daar is militair niet meer van belang, maar het is wel een belangrijk punt op het “front” van de media. De omsingelde neonazi’s hebben een beeld geschapen van helden en martelaren, en als de autoriteiten in Kiev hen in de steek laten, zal dat de Oekraïense propaganda schaden. De Oekraïense president Zelensky vreest ook dat de buitenlandse huurlingen die naar verluidt in de centrale blijven, door Rusland gevangen genomen zullen worden, bericht Southfront.org.

In eerste instantie hadden de Oekraïense autoriteiten Rusland gedreigd de onderhandelingen te beëindigen als de Azov-militanten vernietigd zouden worden. Later, toen deze dreigementen geen effect hadden, begon Kiev voorwaarden voor te stellen voor de vrijlating van de Azovstal-nazi’s of hun ruil tegen Russische krijgsgevangenen, maar het was duidelijk dat ook dit het probleem voor Kiev niet zou oplossen. Nadat de VN de vorming van een team had aangekondigd om burgers uit de fabriek van Azovstal in Mariupol te evacueren, deed zich een mogelijkheid voor om de nazistrijders als burgers te laten vermommen en ze zo uit de omsingeling te krijgen.

Nu probeert de minister voor Re-integratie van de Niet-gecontroleerde Gebieden van Oekraïne, Iryna Veresjtsjoek, Rusland te dwingen een “routekaart” te ondertekenen, die waarschijnlijk de vermomming van nazimilitairen als burgers bij de evacuatie van Azovstal zal vergemakkelijken. De poging om een dergelijke regeling uit te voeren is een gebaar van wanhoop van Kiev. Alle burgers die de omsingelingszone verlaten, worden zorgvuldig gecontroleerd, en de nazimilitairen zullen verraden worden door allerlei signalen, zoals de geur van buskruit of blauwe plekken op hun onderarmen van geweervuur.

Intussen gaan de gevechtsvliegtuigen van de Russische luchtmacht door met het bombarderen van de Azovstal-fabriek, waar overblijfselen van het fascistische Azov-regiment zich schuilhouden.

Turkije heeft ermee ingestemd om als bemiddelaar op te treden bij de onderhandelingen tussen Moskou en Kiev over de evacuatie van militairen uit de Azovstal-fabriek in Mariupol, zei de Oekraïense vice-premier Iryna Veresjtsjoek op 13 mei. Zij zei ook dat Oekraïne het mandaat om over de evacuatie te onderhandelen aan vertegenwoordigers van het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRK) en de VN had gegeven.

“Wij willen dat er een document ondertekend wordt: hoe de evacuatie uit Azovstal precies zal verlopen, daar bereiden wij ons op voor,” zei Veresjtsjoek in een verklaring.

De vice-premier van Oekraïne preciseerde dat naast militairen ook politieagenten en grenswachten in de centrale verblijven.

Op 12 mei ontkende de Russische presidentiële perschef Dmitry Peskov berichten dat de Oekraïense autoriteiten een ultimatum aan het Kremlin over Azovstal hadden gesteld.

Op 11 mei heeft het hoofd van de DPR, Denis Pushylin, gezegd dat er geen burgers meer in de fabriek Azovstal in Mariupol waren. Het Russische Ministerie van Defensie had eerder aangekondigd dat de evacuatie van burgers voltooid was.

Het Russische Ministerie van Defensie heeft de Oekraïense formaties bij Azovstal eerder aangeboden om zich over te geven. Allen die de wapens neerlegden, werd het behoud van hun leven gegarandeerd. Bovendien heeft het Ministerie van Defensie gezegd dat Kiev gedreigd heeft Oekraïense militairen die in de centrale omsingeld zijn, neer te schieten wanneer zij zich aan de Russische strijdkrachten probeerden over te geven.

Op 28 april, na een ontmoeting tussen de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) António Guterres, werd gemeld dat begonnen was met de planning van een operatie om burgers uit de Azovstal-fabriek in Mariupol te evacueren. Daarna verklaarde de Oekraïense leider Volodymyr Zelensky dat Kiev bereid was tot onmiddellijke onderhandelingen over de evacuatie van mensen uit Azovstal. Tegelijkertijd herinnerde de woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, aan de woorden van Poetin dat de burgers konden vertrekken en alle kanten op konden gaan, dus dat dit geen onderwerp voor onderhandelingen is.

Op 21 april heeft de Russische president Vladimir Poetin de bestorming van de Azovstal-fabriek geannuleerd, omdat hij die onnodig noemde. Het staatshoofd rechtvaardigde de onnodige bestorming ook door de noodzaak om het leven en de gezondheid van de Russische militairen te beschermen.

Op 13 mei dook online een foto op waarop een Russische 2S4 Tyulpan 240 mm zelfrijdende zware mortier te zien was die een 1K113 Smelchak lasergeleide ronde afvuurde op de Azovstal-fabriek. Honderden Azov-nazi’s, van wie velen gewond zijn, verschansen zich nog steeds in onder de fabriek, ondanks een tekort aan voedsel, water en munitie.

Klik voor groot.

De Smelchak 240 mm mortiergranaat, die geleid wordt door een semi-actieve laser, kan afgevuurd worden door de 2S4 Tyulpan of de getransporteerde M240 mortier. De granaat heeft een bereik van 9,2 kilometer en een kop van 21 kg springstof.

Een op het land geplaatste laser-aanwijzer wordt gewoonlijk gebruikt om doelen voor de Smelchak te belichten. Maar ook met aanwijsinstrumenten uitgeruste drones kunnen voor die taak worden gebruikt.

Smelchak granaten worden gebruikt om versterkte stellingen en versterkte gebouwen in de Azovstal fabriek te raken, waar de Azovnazi’s schuilen.

Het Russische leger gebruikt andere soorten geleide mortier- en artilleriekogels, zoals de 152 mm Krasnopol granaat of de Kitolov-2 en 2M mortier- en artilleriegranaten, die respectievelijk uit 120 en 122 kanonnen afgevuurd kunnen worden. Al deze granaten worden geleid door een semi-actieve laser, net als de Smelchak.

Het gebruik van precisiegeleide mortier- en artilleriegranaten stelt het Russische leger in staat om militaire doelen in stedelijke gebieden met grote precisie te raken, vanaf een veilige afstand en zonder echte nevenschade aan te richten.


Copyright © 2022 door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Rusland niet in staat om nog een oorlog te voeren na catastrofale militaire verliezen? (Video’s 18+)

Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

HNMDA UPDATE'S
!!! Blijf op de hoogte

! Meld je aan


.Meld je aan via mail

OF op telegram https://t.me/HNMDA_ALL


- S'morgens & S'avonds 1 nieuwsbrief met de nieuwste berichten
- Weekelijkse nieuwsbrief met alle headlines
- Soms een (verkeerd/ongewenst/test) mailtje, daar werken we aan...


...Anders hoor je het niet