Een paar weken nadat we vernomen hadden dat de handelsrekening van Rusland zojuist een recordhoogte bereikt had dankzij de stijgende export van grondstoffen (terwijl het handelstekort van de VS zelf een recordhoogte bereikt had)…

… vernemen wij dat, in tegenstelling tot de bedoelingen van de Europese landen, uit een berekening van een Duitse denktank is gebleken dat de olie- en gasinkomsten van Rusland in april een recordhoogte hebben bereikt, en in één maand zijn gestegen tot 1,8 biljoen roebel, tegen 1,2 biljoen in maart, wat tot de volgende opzienbarende cijfers heeft geleid: “Na slechts vier maanden heeft de federale begroting van Rusland reeds 50% van de verwachte olie- en gasinkomsten voor 2022 (9,5 biljoen) ontvangen”, bericht Uncutnews.ch.

Bloomberg heeft dit opzienbarende cijfer gisteren bevestigd en schrijft, onder verwijzing naar het laatste verslag van het IEA, dat de Russische olie-inkomsten dit jaar met 50% zijn gestegen “ook al hebben de handelsbeperkingen na de invasie van Oekraïne veel raffinaderijen ertoe gebracht de Russische leveranties te mijden”. Blijkbaar zijn de beperkingen – die de olieprijs tot het hoogste peil in tien jaar hebben opgedreven en de inkomsten van de olie-exporteurs de hoogte in hebben gejaagd – precies waar Poetin op hoopte.

Volgens het maandelijkse marktrapport van het in Parijs gevestigde Internationaal Energie Agentschap (IEA) heeft Moskou in 2022 ongeveer 20 miljard dollar per maand binnengehaald uit de verkoop van ruwe olie en producten tegen een tempo van 8 miljoen vaten per dag.

Zoals wij herhaaldelijk hebben gedocumenteerd, blijven de Russische leveranties ongehinderd doorgaan, zelfs nu de Europese Unie naar een invoerverbod toewerkt en internationale oliemaatschappijen zoals Shell en TotalEnergies hebben toegezegd hun aankopen te zullen stopzetten. In tegenstelling tot deze zelfopgelegde sancties is Azië een dankbare en gretige koper gebleven: China en India hebben ladingen die in Europa niet meer gewild zijn, tegen een enorme korting overgenomen.

Hoewel Rusland zijn olieproductie stabiel heeft gehouden, hebben verminderde stromen van Russische geraffineerde producten zoals diesel, stookolie en nafta de krappe situatie op de wereldmarkten nog verergerd, aldus het IEA, dat daarmee herhaalt wat wij de afgelopen maanden vrijwel dagelijks hebben gezegd. De voorraden zijn al zeven opeenvolgende kwartalen gedaald, waarbij de reserves van de zogenaamde tussendistillaten het laagst zijn sinds 2008.

Ondanks alle verstoringen is Moskou er financieel op vooruit blijven gaan in vergelijking met de eerste vier maanden van 2021. Ondanks de openlijke kritiek van de EU op de agressie van het Kremlin, zijn de totale inkomsten uit de olie-export dit jaar met 50% gestegen.

Gek genoeg bleef het blok, ondanks alle aanmatiging en retoriek, in april de grootste markt voor de Russische export, met 43% van de uitvoer van het land, volgens het IEA.

Er is nog enige hoop dat de Europese sancties niet allemaal voor niets zijn geweest: de verzendingen daalden vorige maand met 1 miljoen vaten per dag, en die verliezen zouden in de tweede helft van het jaar kunnen verdrievoudigen, schat het IEA. De EU-sancties tegen Russische staatsbedrijven zoals de productiereus Rosneft PJSC worden op 15 mei van kracht, en de EU streeft naar een volledig verbod op leveranties aan het land.

“Indien de nieuwe embargo’s worden aangenomen, zouden zij het reeds aan de gang zijnde herstel van het evenwicht in de handelsstromen versnellen en de Russische oliemaatschappijen dwingen meer putten te sluiten,” aldus het IEA.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Het is officieel! De Russische Centrale Bank heeft zojuist de Euro en de Amerikaanse dollar verpletterd

Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

HNMDA UPDATE'S
!!! Blijf op de hoogte

! Meld je aan


.Meld je aan via mail

OF op telegram https://t.me/HNMDA_ALL


- S'morgens & S'avonds 1 nieuwsbrief met de nieuwste berichten
- Weekelijkse nieuwsbrief met alle headlines
- Soms een (verkeerd/ongewenst/test) mailtje, daar werken we aan...


...Anders hoor je het niet