Foto ter illustratie.

De Canadese krant La Presse publiceerde een interview met Wali, een sluipschutter die uit Oekraïne was teruggekeerd. Kort samengevat had “een van de beste sluipschutters ter wereld” in twee maanden slechts twee schoten gelost, bericht Freewestmedia.com.

De meeste huurlingen keren teleurgesteld naar huis terug voordat ze ooit aan het front zijn geweest.

“Ik heb geluk dat ik überhaupt nog leef, we liepen op de rand van een afgrond.”

Drie huurlingen die om anonimiteit verzochten, beschreven aan La Presse hoe beloften van wapens en beschermende uitrusting, die door de leider van hun eenheid gedaan waren, nooit bewaarheid werden. Volgens Wali was aansluiting bij een Oekraïense militaire eenheid voor de meeste Westerse vrijwilligers een heel gedoe.

Na een paar weken werden de meest getrainde huurlingen door het Bestuursstaf van de Inlichtingendienst van Oekraïne geselecteerd en werden zij, volgens hen, betrokken bij operaties achter de vijandelijke linies. De rest zwierf rond in gehuurde woningen en wachtte tot iemand ermee instemde hen in zijn ploeg op te nemen.

De laatste druppel was de gevechtsmissie, waarbij de huurlingen samen met Oekraïense dienstplichtigen in actie kwamen. Op hun positie, die onder vuur lag van Russische tanks, werden twee Oekraïense soldaten verbrand. Wali had geprobeerd hen tegen te houden, maar zij wilden niet luisteren. Een paar seconden later vloog een granaat op hen af “met een uiterste precisie”.

“De explosie was verschrikkelijk. Ik was plotseling mijn gehoor kwijt en voelde hoofdpijn. Het was zwaar.”

Wali besefte dat de Oekraïners niet meer geholpen konden worden.

“Het rook naar de dood. Het is moeilijk te beschrijven, een verschrikkelijke geur van verbrand vlees, zwavel en chemicaliën. Een onmenselijke geur.”

Daarna belde Wali zijn vrouw.

“Hij probeerde uit te leggen dat hij getuige was geweest van twee sterfgevallen. Hij zei: ik denk dat ik al genoeg gedaan heb, nietwaar? Heb ik wel genoeg gedaan? Alsof hij wilde dat ik hem zei dat hij naar huis moest komen,” vertelde zij aan de krant.

Voor de meeste huurlingen die de grens overstaken, was het proces om een eenheid te vinden waarbij zij zich konden aansluiten chaotisch en kwellend:

“[Oekraïense president] Zelensky riep iedereen op, maar de officieren ter plaatse waren volkomen hulpeloos. Zij wisten niet wat zij met ons aan moesten.”

Wali zelf en enkele andere Canadezen sloten zich aan bij de Normandische Brigade, een particuliere huurlingenmacht onder leiding van een gepensioneerde Canadese militair uit Quebec met de roepnaam “Hrulf”. De leden van de brigade begonnen echter onmiddellijk ontevredenheid te tonen, en velen deserteerden. Drie huurlingen vertelden aan La Presse dat Hrulf hun wapens en beschermende uitrusting beloofde, maar uiteindelijk niets deed.

Sommige van de vrijwilligers bevonden zich op zo’n 40 kilometer van het Russische front zonder lichaamspantser.

“Als er een Russisch offensief was geweest, zou iedereen gevaar hebben gelopen. Het was een onverantwoordelijke houding van de brigade,” zei iemand, die om veiligheidsredenen zijn naam niet wilde geven.

De desertie van huurlingen werd bevestigd door de commandant van de “Norman Brigade” Hrulf zelf. Volgens hem zijn er in totaal ongeveer 60 mensen gedeserteerd. Sommigen wilden een contract sluiten onder voorwaarden die hun de status van combattant zouden verlenen en medische verzorging zouden garanderen op kosten van de Oekraïense autoriteiten. Anderen probeerden een zwendel op te zetten om 500.000 dollar te stelen die door de Amerikanen verstrekt waren.

Om een wapen te vinden, moest men Kafkaëske avonturen doorstaan.

“Je moet iemand kennen die iemand anders kent die zal zeggen dat ze je in deze oude kapperszaak een AK-47 kunnen geven. Zo’n soldatenset moest je in elkaar flansen door links en rechts stukjes en beetjes munitie op te rapen, in veel gevallen met wapens in twijfelachtige staat,” legde hij uit.

Huurlingen kwamen ook zelf aan voedsel en benzine.

“Zelfs voedsel werd ons vaak door burgers gegeven. Hetzelfde met benzine om de auto vol te gooien. Je moest voortdurend iets vinden, de juiste mensen kennen.”

“Velen verwachtten dat alles gemakkelijk en eenvoudig zou zijn, maar in de oorlog is het net andersom. Het was een vreselijke teleurstelling,” besloot Wali.

Uiteindelijk, zei de scherpschutter, heeft hij zelf maar twee schoten gelost op enkele ramen “om de vijand af te schrikken”, en is hij in werkelijkheid nooit in het schootsveld van de vijand geweest.

“Dit is een oorlog van technologie, waarbij de dappere Oekraïense soldaten zware verliezen lijden onder vuur en veel kansen missen door gebrek aan technische opleiding.”

Moskou heeft deze buitenlanders eraan herinnerd dat zij, als huurlingen, volgens het internationaal recht niet de status van combattanten hebben.

“Zij zijn naar Oekraïne gekomen om geld te verdienen door Slaven te doden. Daarom is het beste wat hen te wachten staat strafrechtelijke aansprakelijkheid en lange gevangenisstraffen,” verklaarde de Russische militaire woordvoerder generaal-majoor Igor Konasjenkov vorige maand.

Het Oekraïense leger is in de afgelopen 8 jaar opgebouwd door de VS en de NAVO. De Oekraïense soldaten trainden in het Yavoriv Combat Training Center in de regio Lviv in West-Oekraïne tot aan de Russische invasie in februari. De meest recente trainers maakten deel uit van Task Force Gator, samengesteld uit het 53e Infanterie Brigade Combat Team van de Florida Army National Guard, volgens het Amerikaanse Ministerie van Defensie.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Hier is de voornaamste reden waarom Rusland Oekraïne volledig moet neutraliseren!

Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

HNMDA UPDATE'S
!!! Blijf op de hoogte

! Meld je aan


.Meld je aan via mail

OF op telegram https://t.me/HNMDA_ALL


- S'morgens & S'avonds 1 nieuwsbrief met de nieuwste berichten
- Weekelijkse nieuwsbrief met alle headlines
- Soms een (verkeerd/ongewenst/test) mailtje, daar werken we aan...


...Anders hoor je het niet

%d bloggers liken dit: