Help door dit met anderen op je social media te delen!

Premier Rutte kreeg vrijdag na afloop van zijn wekelijkse persconferentie een aantal vragen over complottheorieën. Bauke Schram van het ANP vroeg hem of hij met een ander gevoel naar Davos gaat nu het World Economic Forum ‘zo’n rol speelt in die complottheorieën die steeds meer voet aan de grond krijgen in Nederland’.

“Nee,” antwoordde Rutte kortaf.

AD-journalist Jan Hoedeman verwees naar een artikel in de Volkskrant waarin valt te lezen dat één op de vijf Nederlanders gelooft in complottheorieën. Hoedeman vroeg hem of hij zich daar zorgen over maakt of dat hij zijn schouders erover ophaalt.

Heel veel

Schouders ophalen zeker niet, verzekerde de premier hem. “Het enige wat je kunt doen is vanuit de overheid met een volwassen bevolking, hoog opgeleid in Nederland gemiddeld, in ieder geval verstandig, zo duidelijk mogelijk te communiceren. Jullie hebben daar een grote rol in als media. Dat doen jullie ook. We hebben natuurlijk een heel rijkgeschakeerd medialandschap. Zowel kranten als televisie, radio. Gezamenlijk zullen we dat moeten doen,” beweerde Rutte.

Hij voegde toe dat hij één op de vijf ‘heel veel’ vindt.

De journalist vroeg verder: “Die geloven dat overheden het coronavirus hebben gemaakt om het rond te pompen. Die geloven dat er een kleine groep geheime mensen is die wereldbeslissingen bepaalt. Wordt een land onregeerbaar als de helft daarin gelooft?”

Keuze

“Uiteindelijk is het ook een keuze,” benadrukte Rutte. “Wij hebben natuurlijk als westerse en als democratische samenleving met elkaar ook een keuze.”

“Ik ga niet op mijn knieën tegen de bevolking zeggen: alsjeblieft vertrouw mij of geloof niet in conspiracy theoretici. Maar blijf nou wel met elkaar in gesprek. En nogmaals, dat is niet een taak die ik in mijn eentje heb. Daar spelen de kranten en omroepen een grote rol in, dat doen jullie ook, door gewoon een podium te bieden aan de tegengeluiden. Ik zou niet weten wat we meer kunnen doen,” vervolgde premier Rutte.

Dat is niet zo

Hij zei ook dat het niet mogelijk is voor hem om door te gaan als een meerderheid in Nederland ‘al die conspiracy theorieën zou geloven’.

“Als er mensen zeggen: maar Davos is een wereldregering of de Bilderbergconferentie waar ik in mei was, is een wereldregering. Nee, dat is niet zo. Maar het is ook een keuze in de vrije samenleving van mensen om daar wel in te geloven. Ik ben niet anders dan jullie. Ik heb alleen een grotere roeptoeter omdat ik premier ben en dit soort momenten kan gebruiken. Dan doe ik dat ook door te zeggen: geloof niet in die onzin. Maar uiteindelijk is dat een vrije keuze.”

5
5
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Source: ninefornews.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *