In juni 2019 lanceerde het World Economic Forum in samenwerking met Canada en Nederland een testproject waarbij het mogelijk was om een vlucht tussen de twee landen te nemen zonder een paspoort te hoeven overhandigen. Dat kon door een app die de gegevens van de reizigers op hun telefoon controleerde.

Known Traveller Digital Identity heette het project. De identiteit van de passagiers werd bij aankomst in elke luchthaven bevestigd door gezichtsherkenning.

Uit antwoorden op Kamervragen blijkt dat Nederland in januari 2018 is benaderd door de Canadese overheid en het World Economic Forum om deel te nemen aan het project. “De kern van het idee is dat het passagiersproces vergemakkelijkt wordt doordat een burger zich op basis van vrijwilligheid, op digitale wijze, op een manier die betrouwbaar is en door de overheid gevalideerd is, met behulp van biometrische gegevens kan identificeren en de grens kan passeren,” schreef Ankie Broekers-Knol, die deze week is afgelost als staatssecretaris van Justitie en Veiligheid.

Management belegd bij Justitie

Voor de uitvoering van het project is een consortium ingericht, bestaande uit onder meer het World Economic Forum, de Canadese overheid, de Nederlandse overheid, KLM en Schiphol. Het projectmanagement aan Nederlandse zijde is belegd bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, schreef Broekers-Knol.

Het project stelt de koninklijke marechaussee in staat ‘in toenemende mate risicogericht te opereren op de grens’ en tevens levert het de reiziger ‘waardevolle tijdwinst op’, voegde ze toe.

‘Praatclub’

Kamerlid Pepijn van Houwelingen van Forum voor Democratie reageert: “Zo zo, het WEF doet best veel voor een ‘praatclub’.”

Eerder noemde ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers het World Economic Forum ‘een Zwitserse praatclub’. “Ik heb nog nooit ook maar iets met dat hele WEF te maken gehad en het zegt me ook helemaal niets,” beweerde Segers.

5
1
stem

Beoordeel dit artikel

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer

?

Source: ninefornews.nl

Door Nine4news

Laat een bericht achter! Doe mee, wat vind u (jij) hiervan?

HNMDA UPDATE'S
!!! Blijf op de hoogte

! Meld je aan


.Meld je aan via mail

OF op telegram https://t.me/HNMDA_ALL


- S'morgens & S'avonds 1 nieuwsbrief met de nieuwste berichten
- Weekelijkse nieuwsbrief met alle headlines
- Soms een (verkeerd/ongewenst/test) mailtje, daar werken we aan...


...Anders hoor je het niet