VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben de weg vrijgemaakt voor de vorming van het kabinet-Rutte IV. Dat betekent dat de huidige coalitie een doorstart gaat maken. Donderdag debatteert de Kamer over het eindverslag van de informateurs. Tijdens het debat wordt Rutte aangesteld als formateur om een kabinet te vormen. In januari zal het nieuwe kabinet op het bordes verschijnen.

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie zei: “We hebben meer dingen binnengehaald dan vier jaar geleden.” Dat terwijl hij in april nog diverse argumenten gaf om géén steun te geven aan een kabinet-Rutte IV. Hij sprak van ‘een cultuur die niet deugt’.

Goudvissenpolitiek

Segers zei: “Wij stappen niet in het kabinet-Rutte IV.” Daarvoor is er gewoon te veel gebeurd, aldus de CU-leider in gesprek met het Nederlands Dagblad.

Schrijver en columnist Diederik Smit vindt het ‘absurd’ dat Rutte IV er komt. “Rutte is gebaat bij goudvissenpolitiek: hopen dat de burger blind is voor patronen en alleen kijkt naar momentopnames, alsof het heden geen link heeft met verleden en toekomst,” schrijft hij in een Twitter-draadje. “Een democratie functioneert enkel als burgers die patronen wél zien.”

Smit herinnert ons eraan dat Kamermoties over de Afghanistan-evacuatie werden genegeerd, dat een minister die lobbyist werd, mocht blijven zitten en dat Rutte over de 1115 uithuisplaatsingen zei: ‘Ik ben hier in Brussel’. Om nog maar te zwijgen over de coronaleugens.

Alleen samen krijgen we Rutte 4 onder controle

Er is veel kritiek op de gang van zaken. “Het heeft dus ongeveer negen maanden geduurd voor er een regeerakkoord ligt sinds de verkiezingen. Negen maanden – terwijl het gaat om dezelfde poppetjes én dezelfde partijen. Wat kan er zo lastig zijn aan ‘op dezelfde voet verder’ dat dit negen maanden heeft moeten duren? Schertsvertoning,” zegt rechtsfilosoof Raisa Blommestijn.

Kamerlid Tunahan Kuzu (Denk) stelt: “Al dagen doen zich geruchten voor over een gevaarlijkere variant van Rutte. Vandaag manifesteert deze variant zich in Den Haag. Over deze variant weten we nog niet alles, maar we moeten op onze hoede zijn. Alleen samen krijgen we Rutte 4 onder controle.”

5
4
stemmen

Beoordeel dit artikel

+

Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen

Aanmelden

waarom?

+

Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

waarom?

Source: ninefornews.nl

Door Nine4news

Laat een bericht achter! Doe mee, wat vind u (jij) hiervan?

HNMDA UPDATE'S
!!! Blijf op de hoogte

! Meld je aan


.Meld je aan via mail

OF op telegram https://t.me/HNMDA_ALL


- S'morgens & S'avonds 1 nieuwsbrief met de nieuwste berichten
- Weekelijkse nieuwsbrief met alle headlines
- Soms een (verkeerd/ongewenst/test) mailtje, daar werken we aan...


...Anders hoor je het niet