Minister Sigrid Kaag (D66) zei onlangs dat ze nog niet kon zeggen hoeveel mensen die Nederland had willen evacueren zijn achtergebleven in Afghanistan. Of Nederland eerder had moeten ingrijpen en het achterlaten van mensen daarmee vermijdbaar was geweest, vond ze ‘een vraag voor later’.

“Ik denk dat we een hele goede evaluatie gaan uitvoeren. Uiteraard zullen we in de evaluatie veel lessen moeten leren,” zei ze.

Nu blijkt dat de ambassade in Kabul het kabinet al maanden vroeg om de evacuatie van lokaal personeel. Toch nam onder andere minister Kaag tot twee dagen voor de val van de stad geen besluit over het moment van evacuatie en of alle inwonende familieleden mee mochten, blijkt uit stukken die de Volkskrant inzag.

Kaag hield evacuaties van mensen in levensgevaar bewust tegen

“Dus terwijl de ambassade waarschuwde voor een ramp deed het kabinet niks. En als Kaag daarover bevraagd wordt, sneert ze dat degene ‘die dit kon voorspellen een Nobelprijs verdient’. Het kabinet heeft hier keihard gefaald, mensen in gevaar gebracht en de Kamer onjuist geïnformeerd,” constateert SP-leider Lilian Marijnissen.

Journalist en columnist Nausicaa Marbe voegt toe: “In de Schoo-lezing zei Kaag, snerend naar Rutte, dat er ‘lessen te leren zijn over medemenselijkheid’. Ze mag bij zichzelf beginnen, nu blijkt dat ze sinds 2020 brandbrieven uit Kabul negeerde, bewust evacuaties tegenhield (van mensen in levensgevaar) en daarover ten overstaan van de Kamer loog.”

Nepparlement

“Als de totaal incompetente Kaag, na al het gelieg en in gevaar brengen van mensen, nog steeds kan blijven zitten, hebben we inderdaad gewoon een nepparlement,” verzucht Jan Roos.

Voormalig Kamerlid Henk Krol roept zijn ex-collega’s op om de minister weg te sturen:

5
7
stemmen

Beoordeel dit artikel

+

Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen

Aanmelden

waarom?

+

Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

waarom?

Source: ninefornews.nl

Door Nine4news

HNMDA UPDATE'S
!!! Blijf op de hoogte

! Meld je aan


.Meld je aan via mail

OF op telegram https://t.me/HNMDA_ALL


- S'morgens & S'avonds 1 nieuwsbrief met de nieuwste berichten
- Weekelijkse nieuwsbrief met alle headlines
- Soms een (verkeerd/ongewenst/test) mailtje, daar werken we aan...


...Anders hoor je het niet

Click to listen highlighted text!