Foto: Pexels/Ono Kosuki

Help door dit met je vrienden op je socials te delen!

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag een wet aangenomen die de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, verbiedt om een central bank digital currency (CBDC) uit te geven, tenzij de bank daar uitdrukkelijke goedkeuring voor heeft gekregen van het Congres.

De zogeheten CBDC Anti-Surveillance State Act werd aangenomen met 216 stemmen voor en 192 stemmen tegen.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/05/in-amerika-is-zojuist-een-wet-aangenomen-die-de-centrale-bank-verbiedt-om-een-cbdc-uit-te-geven-1.png

Hoewel de Europese Centrale Bank (ECB) hard werkt aan een CBDC, heeft de Fed nog geen plannen aangekondigd om een digitale dollar uit te brengen.

Misbruik

De Republikeinen, waaronder oud-president Trump, hebben herhaaldelijk hun zorgen geuit over de CBDC. Zij vrezen dat de overheid er misbruik van zal maken.

Een CBDC is een digitale versie van een munt. In de Verenigde Staten zou de Fed dan een digitale dollar uitbrengen die op dezelfde manier gebruikt kan worden als een normale dollar.

Het wetsvoorstel werd ingediend door congreslid Tom Emmer. Hij heeft gezegd dat een digitale dollar de federale overheid in staat stelt om transacties van Amerikanen te monitoren, om vervolgens mensen met onwelgevallige politieke opvattingen het leven zuur te maken.

Bedreiging voor de vrijheid

Trump heeft beloofd dat hij niet zal toestaan dat er een CBDC komt als hij herkozen wordt. Een digitale munt ‘geeft een federale overheid, onze federale overheid, de volledige controle over je geld’, zei hij in januari tijdens een bijeenkomst in New Hampshire.

“Ze kunnen je geld dan van je afnemen. Je zou niet eens merken dat het er niet meer is. Dit is een bedreiging voor de vrijheid,” zei Trump.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.8
8
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *