Clintel on Tour komt op 6 juni naar Het Behouden Huis in het Noord-Hollandse Langedijk. Tegenwoordig een buurtcentrum, maar in zijn jeugd bezocht Marcel Crok hier de zondagsschool.

“De eerste twee jaar van mijn leven woonde ik in Amersfoort”, zegt Crok, “waar ik me niets meer van kan herinneren. Daarna zijn mijn ouders verhuisd naar Langedijk. Mijn vader werd docent economie op de middelbare landbouwschool in Alkmaar. Hij wilde binnen tien kilometer afstand wonen, zodat hij op de fiets naar zijn werk kon. Met mijn vriend Remco zat ik vaak in Het Behouden Huis. We konden daar knutselen of werden voorgelezen uit de kinderbijbel.”

“Twee weken geleden ben ik nog in het dorp geweest, om mijn ouders thuis te brengen vanaf Schiphol. De omgeving schijnt vroeger heel mooi te zijn geweest. Je had het Rijk der Duizend Eilanden, eilandjes waarop boeren woonden en werkten. Hun oogst vervoerden ze in kleine bootjes naar de veiling, waar ze een eigen ingang hadden en zo naar binnen konden varen. Heel veel van die romantiek is na ruilverkaveling verdwenen. Boeren kregen grotere percelen, waarop ze efficiënter konden werken. Daardoor kreeg je het landschap van nu, met grote rechte bollenvelden of aardappelvelden. Een beetje saai, je moet ervan houden.

“De tegenstrijdigheid is dat de doelen van CO2-reductie blijven bestaan.”

Op 6 juni gaan we het hebben over de vraag of het middel, het klimaatbeleid, erger is dan de kwaal, de klimaatverandering. Ik heb deze lezing vaker gehouden, maar voor Het Behouden Huis zal ik hem actualiseren, omdat tegen die tijd waarschijnlijk een regeringsakkoord op tafel ligt. In het akkoord op hoofdlijnen wordt gesproken over adaptatie, aanpassing aan klimaatverandering, in plaats van over mitigatie, het in bedwang willen houden van het klimaat. Maar de tegenstrijdigheid is dat de doelen van CO2-reductie blijven bestaan. Wat dat betreft zijn het spannende tijden.”

Over Clintel on Tour met Marcel Crok in Langedijk

Datum: 6 juni 2024
LocatieHet Behouden Huis, Dorpstraat 850, Oudkarspel
Entree: Reserveer hier uw gratis ticket

Programma
19:00 uur: inloop
19:30 uur: start lezing Marcel Crok
20:30 uur: pauze
21:00 uur: tweede deel lezing plus Q&A
21:45 uur: borrel en napraten

Door Clintel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *