De olie-dollar (petro-dollar)… Elk vat olie dat uit de grond komt, wereldwijd, diende sinds de jaren 1960, in US$’s te worden afgerekend op de wereldwijde oliemarkt. Het was de uiterst sluwe wijze om de toen al failliete US-dollar waarde/onderpand te blijven geven. Feitelijk is inmiddels deze US-dollar helemaal kapot.. Wereldwijd bepaalt elk olieproducerend land zélf met welke valuta zij betaald willen krijgen voor hun olieleveranties..

*
*
BRICS richt eigen centrale bank op..!

2024 © WantToKnow.nl/be

*

Het is zover in de samenwerking van de landen, die buiten de VS en de US-dollar, de zogenaamde BRICS+ landen, dat ze een tandje bij hebben gezet, door een eigen centrale bank op te richten. Dit is groot nieuws, wat velen niet zullen inzien, maar het is wérkelijk groot nieuws. Omdat dat betekent dat ze van plan zijn hun eigen valuta uit te geven, hetgeen overigens ook al was aangekondigd, zie onze eerdere artikelen over de BRICS (HIER) en de BRICS+ (HIER). Vooral over de niet-versluierde bedoeling van deze landen om de US$ als wereldmunt de nek om te draaien..!

Het was Sergei Ryabkov, de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, die maakte duidelijk dat een eigen bank de sleutel is tot dit plan om een eigen munt te creëren. De ontwikkeling van deze valuta is in volle gang. BRICS en de uitbreiding naar vooalsnog 11 landen, de BRICS+, heeft het afgelopen jaar druk gesproken over het creëren van een eigen munteenheid. Deze stap maakt deel uit van hun grotere plan om minder afhankelijk te worden van de dollar.

Hoewel ze hier enthousiast over zijn, zal dit niet van vandaag op morgen gebeuren. Er zijn een aantal grote problemen die ze eerst moeten oplossen. Minister Ryabkov legde dit allemaal in detail uit en vertelde dat de eerste grote stap om hun BRICS+munteenheid in omloop te brengen, het creëren van een centrale bank is. Daarbij gaat het niet alleen over het drukken/creëren van geld. Het gaat vooral om de gehele organisatie, zoals het bepalen van de regels voor het geld, zoals hoeveel de waarde van deze munt dient te worden beschermd en wat de ruilvoet is ten opzichte van andere valuta. Ryabkov op een persconferentie van RIA Novosti.

“Ik zou niet zeggen dat dit idee op de lange baan is geschoven. Het opzetten van een centrale bank brengt veel technische zaken met zich mee. Zoals ervoor te zorgen dat er één plek is die de uitgifte van de valuta beheert en het uitzoeken van de basisrentevoet.”

Uitdagingen en tijdschema’s
Ryabkov schrok er niet voor terug, om ook toe te geven dat er een aantal serieuze uitdagingen in het verschiet liggen. Hij wees erop dat BRICS veel groter is geworden – het aantal aangesloten landen is verdubbeld; van 5 naar 11 landen! (zie kaart hieronder) En naarmate er meer landen aan boord komen, wordt het een stuk ingewikkelder om dit soort grote stappen te zetten. Maar dit MOET gebeuren, dus hoe eerder/sneller hoe liever.

Maar hij was optimistisch door te verduidelijken:  “Dit betekent niet dat het idee is uitgesteld.” Op de vraag over een tijdschema van introductie, was Ryabkov ’n beetje vaag, maar hij liet doorschemeren dat het geen decennia zou duren..

ONRUST door de BRICS+ontwikkelingen..
Ondertussen maken mensen aan de andere kant van de wereld zich zorgen over de Amerikaanse economie. Robert Kiyosaki, de man die “Rich Dad, Poor Dad” schreef, heeft het over een grote economische crash. Hij twittert dat het er ruw aan toe zal gaan en geeft tips over hoe om te gaan met de aankomende financiële storm. Want het is vooral de VS die al in de knel zitten met een mega-schuldencrisis, die dagelijks erger wordt.

In combinatie met het feit dat de BRICS de dollar de rug zullen gaan toekeren -alleen al door de US$ niet meer te gebruiken- kan dit grote internationale politiek-economsiche problemen opleveren. Kiyosaki is niet de enige die zich zorgen maakt; ook andere experts luiden de noodklok over de fragiele staat van de Amerikaanse economie.

Inzake BRICS verklaarde Ryabkov, dat hoewel een gemeenschappelijke munt op dit moment niet hun topprioriteit is, ze er wel snel werk van zouden kunnen maken, als de hele club van 11 landen besluit door te zetten. Dit was na een grote bijeenkomst in februari waar ze spraken over een nieuwe manier om betalingen af te handelen zonder een digitale valuta nodig te hebben.

Het gaat om een nieuw systeem dat de ‘BRICS Bridge’ wordt genoemd. Inmiddels werken twee leden, China en de Verenigde Arabische Emiraten, werken ook aan iets vergelijkbaars dat ‘mBridge’ is genoemd. Het hoofd van de Bank van Rusland, Elvira Nabiullina, vertelde hoe lastig het is om één BRICS-valuta in te voeren. Ze voerde deze gesprekken al, voordat meer landen zich bij BRICS aansloten en BRICS+ geboren lieten worden.

In een andere recente update herhaalde Ryabkov dat ze groot en gedurfd denken over de toekomst. “Er zal een vrij gedurfd, vrij innovatief plan op dit gebied worden uitgewerkt, en in een toekomst die niet in jaren en decennia wordt berekend, maar veel sneller” . Het is dus duidelijk dat BRICS op weg is om het mondiale financiële systeem FUNDAMENTEEL door elkaar te schudden. Ze praten niet alleen over veranderingen, ze plannen deze ook. En met een BRICS-centrale bank -als spin in het web- in de maak, zouden we deze nieuwe valuta wel eens sneller op het toneel kunnen zien dan de meeste mensen denken.

* * *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *